Nazwa Kinilaw oznacza potrawę składającą się ze świeżych surowych ryb, które są krótko marynowane w occie, tak aby przekształciły się z surowości w kolejny etap jednocześnie zachowując przejrzystość. Następnie całość wzbogacona jest świeżymi przyprawami. Jest to danie na zimno i szybkie do zrobienia. Czasami jak jesteśmy na morzu podczas połowu, bierzemy kilka złowionych ryb obrabiamy je i zalewamy sokiem z limonek. Po paru sekundach nasze Kinilaw jest gotowe i mamy świeży, przepyszny posiłek.

Składniki:
1 kg ryby (powinna zawierać jak najmniej ości, np. tuńczyk, albo zamiast ryby kalmary)
½ szklanki octu
1 średnia cebula
1 średni ogórek
1 średni imbir
2 małe pomidory
5 małych limonek
chili
sól
pieprz

Przygotowanie:
Najpierw czyścimy rybę, usuwamy ości i kroimy w małe kawałki. Wkładamy nasze kawałki ryby do miski. Do miski z rybą wlewamy ocet. Dodajemy sok z limonek. Wrzucamy do miski pokrojoną cebulę, pokrojone pomidory, imbir, ogórek, chili i sól i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy miskę na chwilę do lodówki, żeby składniki się przegryzły.

Przepis pochodzi ze strony breakdacycle.com.

Fot. go2net, flickr.com

Oceń ten artykuł


źródło: breakdacycle.com

Udostepnij

FacebookTwitterGoogle+

Wspomóż nas Przyjaciele misji

«
»

Wasze komentarze