ndole kamerun

Ndolé – kameruński obiad 2 w 1

Ndolé to zupa na tyle gęsta, że może właściwie służyć za „zwyczajne drugie danie”. Bardzo powszechna w Kamerunie, składa się przede wszystkim z gotowanych liści sileńca, zastępowanych w razie potrzeby (i dostępności) szpinakiem. 

Składniki:
250 karkówki wołowej bez kości
250 g tłuczonych drobno pistacji
4 ziemniaki
1 cebula
1 szklanka ryżu długoziarnistego
1 zielona papryka
1 liść czerwonej kapusty
1 łyżeczka suszonego tymianku
natka zielonej pietruszki
olej do głębokiego smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Liść czerwonej kapusty pokroić w słomkę. Wołowinę pokroić na cienkie kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugorowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać posiekane drobno pistacje i posiekaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wówczas całość ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną papryką zieloną oraz liściem czerwonej kapusty.

Przepis pochodzi ze strony smakowity.pl

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze