ndole kamerun

Ndolé to zupa na tyle gęsta, że może właściwie służyć za „zwyczajne drugie danie”. Bardzo powszechna w Kamerunie, składa się przede wszystkim z gotowanych liści sileńca, zastępowanych w razie potrzeby (i dostępności) szpinakiem. 

Składniki:
250 karkówki wołowej bez kości
250 g tłuczonych drobno pistacji
4 ziemniaki
1 cebula
1 szklanka ryżu długoziarnistego
1 zielona papryka
1 liść czerwonej kapusty
1 łyżeczka suszonego tymianku
natka zielonej pietruszki
olej do głębokiego smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Liść czerwonej kapusty pokroić w słomkę. Wołowinę pokroić na cienkie kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugorowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać posiekane drobno pistacje i posiekaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wówczas całość ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną papryką zieloną oraz liściem czerwonej kapusty.

Przepis pochodzi ze strony smakowity.pl

Ndolé – kameruński obiad 2 w 1
6 (100%) 1 ocen.


źródło: smakowity.pl

Tagi

Kamerun obiad

Udostepnij

FacebookTwitterGoogle+

Wspomóż nas Przyjaciele misji

« chirurg podczas operacji
»

Wasze komentarze