Pad Thai – tajskie jedzenie bazarowe

Pad Thai to tajska klasyka, najpopularniejsza potrwa w Tajlandii, idealne połączenie słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków. Makaron ryżowy smażony z tofu, krewetkami lub kurczakiem, świetnie doprawiony sosem rybnym i ostrygowym, skropiony limonką, posypany szczypiorkiem, kiełkami fasoli mung i orzeszkami.

Składniki:
300 g makaronu ryżowego wstążki
2 jajka
2 piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
3 cebulki dymki – biała i zielona część
2-3 łyżki sosu rybnego
pęczek kolendry
4 łyżki sosu pad thai (dostępny w sklepach z żywnością orientalną)
2 łyżki orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie)
olej z orzeszków ziemnych albo ryżowy lub zwykły roślinny
limonki

Przygotowanie:
Mięso kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, zalej sosem sojowym i wymieszaj. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. W woku, lub na dużej patelni rozgrzej olej, wlej roztrzepane jajka i usmaż omlet, a pod koniec smażenia zwiń go w rulon. Rulon połóż na desce, a na patelnię przełóż posiekaną białą część dymki. Dodaj kurczaka i przesmażaj cały czas mieszając. Kiedy kurczak będzie już usmażony dodaj orzeszki, makaron, zieloną część dymki, sos pad thai i sos rybny. Przesmażaj jeszcze kilka minut, dodaj pokrojony w paski omlet i kolendrę. Skrop sokiem z limonki i podawaj.

Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to.

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze