Nie wszystkie kraje, tak jak Polska, zachowują tradycyjną wigilijną wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Na boliwijskich stołach na czas Bożego Narodzenia króluje picana – mieszanka wielu rodzajów mięs, kukurydzy i ziemniaków. Nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego czasownika picar, które oznacza kroić, siekać, kłuć. Picana składa się bowiem z wielu elementów, które składają się na jedną całość.

Składniki:

1 pierś z kurczaka

1 kg wołowiny filetowanej

1 łopatka jagnięca

1 moczone i gotowane tunta (trochę więcej niż pół kg)

4 obrane ziemniaki

3 średnie marchewki

1 rzepa

gałązka selera
gałązka pietruszki

4 liście laurowe

1 główka cebuli

1 kieliszek wina

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka anyżu

1 łyżka cukru

4 świeże kolby kukurydzy

sól do smaku

Przygotowanie:

Smażyć na niewielkiej ilości oleju wszystkie kawałki mięsa i odstawić. W dużym garnku umieścić 2 litry wody i gotować. Kiedy zacznie się gotować, umieścić na nim na wpół wysmażoną wołowinę i jagnięcinę. Do całości dodać kurczaka i dusić go przez 15 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy i gotować kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Dodać kieliszek wina  i odstawić na 5 minut. Równolegle do tych czynności gotować ziemniaki, kukurydzę i Tuntas (sezonowane z cukrem i anyżem). Podawać w miseczkach, po trochu każdego rodzaju mięsa, ziemniaków i kukurydzy.

Fot. www.univision.com

Oceń ten artykuł


źródło: ks. Andrzej Borowiec SDB

Udostepnij

FacebookTwitterGoogle+

Wspomóż nas Przyjaciele misji

«
»

Wasze komentarze