Banany o smaku ziemniaka – kolumbijskie patacones

W poczet latynoskich dań fast food wpisują się patacones, czyli placki z platanów smażone na głębokim oleju. Mogą towarzyszyć one np. rybie lub mięsu albo być daniem samym w sobie. Osolone jak frytki, bo i mają ich posmak, albo zanurzone w ulubionym sosie są naprawdę smaczną i prostą w przygotowaniu przekąską.Trzeba jednak trafić w sklepie na podstawowy składnik – platany. Nie mogą to być zwykłe słodkie banany. Platany są zazwyczaj bardziej zielone i większe od bananów i nie mają aż tak zakrzywionego kształtu. Smakują z kolei jak warzywo, nie jak owoc. Można je co jakiś czas dostać w większych marketach.

Fot. doradcasmaku.pl

Składniki:
platan/y (z jednego wyjdzie ok. 4-5 placuszków)
olej
sól

Przygotowanie:
Odcinamy końcówki platana. Nacinamy na całej długości twardą skórkę z dwóch przeciwległych stron, by łatwiej nam było ją zdjąć. Obieramy platany i kroimy na 4-5 części w miarę jednakowej grubości, ok. 2,5-3cm. Podgrzewamy garnek wypełniony olejem do podobnej wysokości, po czym po kilku minutach wrzucamy nasze cząstki. Smażymy je przez ok. 3-4 minuty, aż zrobią się złote. W międzyczasie przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Wyławiamy platany i kładziemy na talerz do odsiąknięcia z oleju. Po chwili jeden po drugim wkładamy do foliowego woreczka i spłaszczamy miską na okrągły placuszek. Tak uformowane smażymy jeszcze ok. 1 minutę. Po tym czasie wyjmujemy do odsiąknięcia raz jeszcze, po czym przyprawiamy solą.

Fot. lion05, flickr.com

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze