W poczet latynoskich dań fast food wpisują się patacones, czyli placki z platanów smażone na głębokim oleju. Mogą towarzyszyć one np. rybie lub mięsu albo być daniem samym w sobie. Osolone jak frytki, bo i mają ich posmak, albo zanurzone w ulubionym sosie są naprawdę smaczną i prostą w przygotowaniu przekąską.Trzeba jednak trafić w sklepie na podstawowy składnik – platany. Nie mogą to być zwykłe słodkie banany. Platany są zazwyczaj bardziej zielone i większe od bananów i nie mają aż tak zakrzywionego kształtu. Smakują z kolei jak warzywo, nie jak owoc. Można je co jakiś czas dostać w większych marketach.

Fot. doradcasmaku.pl

Składniki:
platan/y (z jednego wyjdzie ok. 4-5 placuszków)
olej
sól

Przygotowanie:
Odcinamy końcówki platana. Nacinamy na całej długości twardą skórkę z dwóch przeciwległych stron, by łatwiej nam było ją zdjąć. Obieramy platany i kroimy na 4-5 części w miarę jednakowej grubości, ok. 2,5-3cm. Podgrzewamy garnek wypełniony olejem do podobnej wysokości, po czym po kilku minutach wrzucamy nasze cząstki. Smażymy je przez ok. 3-4 minuty, aż zrobią się złote. W międzyczasie przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Wyławiamy platany i kładziemy na talerz do odsiąknięcia z oleju. Po chwili jeden po drugim wkładamy do foliowego woreczka i spłaszczamy miską na okrągły placuszek. Tak uformowane smażymy jeszcze ok. 1 minutę. Po tym czasie wyjmujemy do odsiąknięcia raz jeszcze, po czym przyprawiamy solą.

Fot. lion05, flickr.com

Banany o smaku ziemniaka – kolumbijskie patacones
6 (100%) 1 ocen.


Udostepnij

FacebookTwitterGoogle+

Wspomóż nas Przyjaciele misji

«
»

Wasze komentarze

Skomentuj jako pierwszy.