fot. freepik/jcomp

Imbir przyprawą najczęściej importowaną do UE, po nim papryka i pieprz

Przyprawą najczęściej importowaną do Unii Europejskiej w 2023 roku był imbir (114 tys. ton), a następnie papryka (110,6 tys. ton) i pieprz (50,3 tys. ton) – wynika z danych opublikowanych w poniedziałek przez Eurostat.

Chiny były głównym krajem pochodzenia imbiru (43 proc.) i papryki (73 proc.), podczas gdy Wietnam był głównym dostawcą pieprzu (63 proc.).

Kurkuma (16 tys. ton) zajęła czwarte miejsce, a ponad trzy czwarte (79 proc.) dostaw tej przyprawy pochodziło z Indii. Cynamon (13,3 tys. ton) zajął kolejne miejsce; głównym krajem pochodzenia był Wietnam (35 proc.).

W porównaniu z 2013 r. ilość przypraw importowanych z krajów spoza UE wzrosła o 44 proc. Import kurkumy i imbiru wzrósł odpowiednio o 140 proc. i 112 proc. Natomiast import pieprzu zmniejszył się od 2013 r. o 19 proc.

W 2023 r. UE sprowadziła 339,8 tys. ton przypraw. Chiny były ich największym dostawcą, odpowiadając za 39 proc. całego importu do Wspólnoty.

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze