Jak pobożny pracownik McDonald’s stworzył kultową kanapkę specjalnie dla katolików?
Poważny spadek sprzedaży w piątki skłonił Lou Groena, franczyzobiorcę restauracji McDonald’s, a prywatnie praktykującego katolika, do stworzenia kultowej kanapki Filet-O-Fish, która do dziś jest dostępna w niektórych krajach.
Sandwich Filet-O-Fish został stworzony przez Lou Groena, katolickiego właściciela franczyzy McDonald’s w Cincinnati w stanie Ohio, w 1962 r. Groen opracował kanapkę jako odpowiedź na spadającą sprzedaż w piątki – wśród przeważająco katolickiej populacji w jego okolicy. W tamtym czasie katolicy tradycyjnie powstrzymywali się od jedzenia mięsa w piątki, szczególnie w Wielkim Poście, co doprowadziło do spadku sprzedaży burgerów. Aby sprostać wymaganiom tej grupy klientów, Groen wprowadził Filet-O-Fish, kanapkę z rybą, składającą się ze smażonego kotleta rybnego, plastra sera, sosu tatarskiego i gotowanej na parze bułki.
>>> USA: zmarł Bob Newhart – wybitny komik i „katolik przez całe życie“
Założyciel McDonald’s Ray Kroc początkowo sprzeciwił się temu pomysłowi, ale zgodził się przetestować go wraz ze swoim własnym dziełem Hula Burgerem, czyli kanapką z kawałkami ananasa. Filet-O-Fish sprzedał się lepiej niż Hula Burger, zapewniając sobie miejsce w menu McDonald’s.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |