Najważniejszy polski owoc
Dla Polski jabłko jest owocem szczególnym i powodem do dumy narodowej. Jako największy producent jabłek w Europie i czwarty co do wielkości na świecie, polskie jabłka słyną ze swojego smaku i jakości, docenianych przez międzynarodowych konsumentów. Dlatego jabłko zostało uznane za oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jabłko jako oficjalny owoc prezydentury
Polskie jabłka zostaną podane uczestnikom wydarzeń prezydencji w Polsce i Brukseli.
Ta inicjatywa nawiązuje do promocji polskich truskawek podczas prezydencji w 2011 r. i stanowi wyjątkową wizytówkę polskiego rolnictwa. Wybierając polskie jabłka, uczestnicy wydarzenia doświadczą autentycznego smaku Polski, wspierając jednocześnie polskich sadowników. Te jabłka są uznawane w rejestrze UE za Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), wyróżnienie przyznawane regionalnym produktom najwyższej jakości.
Polskie jabłka w liczbach
Produkcja jabłek w Polsce obejmuje:
– 150 000 hektarów sadów jabłkowych (najwięcej w Unii Europejskiej),
– 80 500 sadów,
– około 4 milionów ton rocznej produkcji,
– 817 000 ton eksportu w 2023 r.,
– rocznie przetwarza się 50-70 proc. produkcji.
>>> Polacy zbadali, czy – i ile pestycydów – spożywamy wraz z owocami
Jabłka polskie ekologiczne
Produkcja ekologicznych jabłek w Polsce obejmuje:
– 5500 hektarów sadów ekologicznych,
– 172 000 ton ekologicznych jabłek,
2000 hektarów sadów ekologicznych jest w trakcie przestawiania na produkcję ekologiczną, co daje czwarte miejsce w UE po Niemczech (8000 ha), Włoszech (8800 ha) i Francji (17 700 ha).
Jabłka ekologiczne są produkowane głównie w regionie Mazowsza. Rolnictwo ekologiczne ogranicza stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów, co jest korzystne dla środowiska. Produkty ekologiczne są oznaczone europejskim logo ekologicznym (zielony liść), wraz z numerem jednostki certyfikującej (np. PL-EKO dla polskiej produkcji) i wskazaniem pochodzenia surowców, takim jak Rolnictwo UE lub Rolnictwo Polski.
Przetwórstwo jabłek w Polsce – skupienie się na sokach.
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |