fot. pexels.com

ONZ: dramatycznie pogarsza się sytuacja zaopatrzenia w żywność na świecie

Alarmujące pogorszenie sytuacji żywnościowej na świecie odnotowała odpowiedzialna za to agenda ONZ. „Należy się obawiać, że wobec powracających konfliktów, takich jak wojna w Ukrainie, cały świat nie będzie miał w nadchodzącym roku wystarczającej ilości żywności”, powiedział dyrektor wykonawczy Światowego Programu Żywnościowego (WFP) David Beasley z okazji tegorocznego Światowego Dnia Żywności.

Beasley zwrócił uwagę, że mamy do czynienia nie tylko z kryzysem głodu, ale także kryzysem nawozów, co będzie miało konsekwencje dla nadchodzących zbiorów. WFP od pięciu lat obserwuje pogorszenie sytuacji w zakresie zaopatrzenia. Według ONZ-owskiej organizacji w 2015 roku było na świecie 80 milionów głodujących, przed pandemią koronawirusa było ich 135 milionów, a dziś liczba dotkliwie głodujących, to 345 milionów osób. Koło walki z głodem „kręci się do tyłu”. Jeszcze na przełomie tysiącleci agencje ONZ odniosły szereg sukcesów w walce z głodem i niedożywieniem, zauważył dyrektor WFP.

>>> Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. 14 400 lat – tyle ma najstarszy chleb

Nakładające się na siebie kryzysy i konflikty doprowadziły do zakłócenia łańcuchów dostaw. Przypomniał o tym Qu Dongyu, dyrektor generalny Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Efektem jest słabnąca gospodarka światowa. Bezpieczeństwa żywnościowego jest obecnie pozbawionych 193 mln ludzi. Przedstawiciel FAO obiecał większe wysiłki na rzecz przekonania przywódców politycznych do solidarnego działania. Ważne jest wspieranie drobnych rolników, którzy dostarczają jedną trzecią żywności na świecie. Należy zapewnić im dostęp do rynków, technologii i finansowania. Celem jest stworzenie rynku sprzyjającego integracji.

fot. EPA/FAROOQ KHAN

W przesłaniu z Nowego Jorku sekretarz generalny ONZ António Guterres zaapelował do międzynarodowego świata finansów o większą pomoc. Żywność musi być w przystępnej cenie – powiedział Guterres. Hasło tegorocznego Światowego Dnia Żywności obchodzonego 16 października brzmi „Nikt nie powinien być pozostawiony samemu sobie”. Stąd apel Guterresa do wszystkich zainteresowanych, od podmiotu odpowiedzialnego po drobnego rolnika, by byli „częścią przemian”.

Podczas wydarzenia po raz pierwszy wręczono nagrodę FAO Achievement Award za wybitne osiągnięcia w walce z głodem. Nagroda została przyznana projektowi zalesiania w Kenii.

Misją FAO jest poprawa produkcji i dystrybucji produktów rolnych na świecie, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i poprawa standardów życia. Światowy Program Żywnościowy (WFP) jest wyspecjalizowaną agencją ONZ i interweniuje przede wszystkim w kryzysach głodowych jako „straż pożarna” z dystrybucją pomocy doraźnej.

Światowy Dzień Żywności (World Food Day) został proklamowany przez FAO w 1979 roku, w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku. Zgromadzenie Ogólne wyraziło poparcie organizacji obchodów w 1980 roku, bowiem żywność stanowi fundamentalną potrzebę człowieka i jest warunkiem do rozwoju ludzkości. Lata 1997-2006 i 2008-2017 zostały ogłoszone przez Zgromadzenie „Dekadami Walki z Ubóstwem”. Celem Dnia jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na problem głodu, niedożywienia i ubóstwa, które dotykają najbiedniejsze regiony świata.

Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy, w którym uczestniczyli przedstawiciele 185 krajów, został zorganizowany w 1996 roku. W tym roku został wyznaczony na 16 października.

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze