fot. unsplash

Maryja, Elżbieta i jagody, czyli słów kilka o Dniu Jagodzianki

U progu lata możemy się cieszyć dostatkiem jagód. Można je znaleźć w lasach, ale i przydomowych krzaczkach. Sezon, najczęściej, rozpoczyna się w drugiej połowie czerwca. Pierwsze jagody można znaleźć wtedy m.in. na Dolnym Śląsku, najpóźniej rosną na Pomorzu. W tym roku sezon na jagody się opóźnił ze względu na deszczową i chłodną wiosnę. A dziś – 2 lipca – obchodzony jest Dzień Jagodzianki.

Święto to zainicjowała dziennikarka kulinarna Barbara Starecka. Celem tego dnia jest celebrowanie tego popularnego wypieku. Pomysł zrodził się z chęci nadania jagodziance specjalnego miejsca w kalendarzu i zwrócenia uwagi na ten wyjątkowy wypiek.

Dlaczego 2 lipca? W dawnym roku liturgicznym właśnie w tym dniu obchodzone było święto „Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny” znane w kulturze ludowej jako święto „Matki Boskiej Jagodnej”. Obecnie to święto przypada 31 maja i jest uroczystym zakończeniem tego maryjnego miesiąca. Według Ewangelii św. Łukasza, po zwiastowaniu Maryja udała się podróż do Judei, aby odwiedzić starszą kuzynkę Elżbietę, która nosiła w swoim łonie Jana Chrzciciela. Na widok Maryi, Elżbieta poczuła poruszenie w swoim łonie i pozdrowiła Maryję „Błogosławiona jesteś między niewiastami”. Spotkanie Maryi i Elżbiety jest przedstawiane w ikonografii jako pełen czułości uścisk dwóch kobiet.

fot. wikimediacommons/Autorstwa Boucicaut Master – https://clevelandart.org/art/1953.366, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77722332

Przed laty, mieszkańcy wsi obchodzili tę uroczystość 2 lipca i była ona echem przedchrześcijańskiego święta płodności. Według legendy, Maryja podczas wędrówki do Elżbiety przebyła długą drogę przez las, żywiąc się po drodze owocami leśnymi. Zrodziło to tradycję, aby tego dnia nie zrywać poziomek i jagód z lasu oraz innych ogrodowych owoców. Mają one być pozostawione dla wędrującej Maryi. Wierzono również, że Matka Boska zwana tego dnia Jagodną jest patronką matek i kobiet brzemiennych. Święta Elżbieta doświadczająca późnego macierzyństwa, jest między innym przedstawiana z barankiem lub ze swym synem Janem Chrzcicielem.

Dla wielu Polaków jagodzinka to smak dzieciństwa, kojarzony z latem i domową kuchnią. – Dzień Jagodzianki to radosne wydarzenie, które może nas wszystkich jednoczyć. Inicjatywa tego święta została pozytywnie przyjęta zarówno przez smakoszy, jak i rzemieślników, którzy przygotowują te smakowite wypieki – mówiła w TOK FM, w audycji „Otwarta kuchnia”, dziennikarka Barbara Starecka. A jest to wypiek, który wymaga starannej, długiej pracy. Już samo zbieranie jagód nie jest łatwe i wymaga fizycznego wysiłku. Również czas wypiekania drożdżowego ciasta nie jest krótki.

fot. Jonah Loffler/unsplash

Jagodzianki to proste w formie a jednocześnie niezwykłe wypieki. Bo to właśnie w tym drożdżowym cieście zamykane są małe, pełne smaku leśne owoce. A ta kuchenna tradycja zyskuje ostatnio popularność także w Skandynawii. Barbara Starecka – w rozmowie z TOK FM – podkreśliła, że Dzień Jagodzianki staje się drugim Tłustym Czwartkiem, kolejnym ważnym cukierniczym świętem.

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze