Fot. pixabay/jarmoluk

Sosnowiec: oświadczenie ws. czynności śledczych w Kurii

W Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu, w Biurze Delegata ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży, a także w Diecezjalnym Centrum Służby Rodzinie i Życiu śledczy, pod nadzorem Prokuratury, dokonali przeszukania w związku z prowadzonymi przez siebie postępowaniami – czytamy w oświadczeniu sosnowieckiej Kurii.

Wskazano też, że 21 września prace rozpoczęła pierwsza z Komisji, które powołał bp Artur Ważny, które mają wyjaśnić nieprawidłowości do jakich mogło dochodzić w Diecezji w poprzednich latach.  Przypomnijmy, że 2 października Prokuratura Okręgowa w Sosnowcu podała, że dwóm duchownym z diecezji sosnowieckiej oraz jednemu byłemu księdzu postawiono zarzuty dotyczące wykorzystywania seksualnego małoletnich i przestępstw gospodarczych.

Publikujemy treść oświadczenia:

OŚWIADCZENIE
KURII DIECEZJALNEJ W SOSNOWCU

4 października br. w Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu, w Biurze Delegata ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży, a także w Diecezjalnym Centrum Służby Rodzinie i Życiu śledczy, pod nadzorem Prokuratury, dokonali przeszukania w związku z prowadzonymi przez siebie postępowaniami. Informujemy, że Kuria w pełni współpracuje z wymienionymi organami, przekazując dane i nośniki, o które nas poproszono.

Wskazujemy przy tym, że 21 września prace rozpoczęła pierwsza z Komisji, które powołał bp Artur Ważny, które mają wyjaśnić nieprawidłowości do jakich mogło dochodzić w Diecezji w poprzednich latach. Komisja, która ma m.in. zbadać kwestie nadużyć wobec małoletnich została zainicjowana w czerwcu, zaś regularne prace rozpocznie w październiku.

Kuria stoi na stanowisku, że konieczne jest nie tylko wyjaśnienie wszystkich trudnych spraw, ale i pomoc osobom skrzywdzonym.

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!