Tatry: zagrożenie lawinowe zmalało do pierwszego stopnia
Do pierwszego, niskiego stopnia, zmalało w sobotę zagrożenie lawinowe w Tatrach. Na Kasprowym Wierchu leży 113 cm śniegu.
„Pokrywa śnieżna jest na ogół dobrze związana i stabilna. Wyzwolenie lawiny jest możliwe jedynie przy dużym obciążeniu dodatkowym, w nielicznych miejscach na bardzo stromych lub ekstremalnych stokach. Możliwe jest samoistne schodzenie małych i średnich lawin” – brzmi komunikat lawinowy ratowników TOPR.
„Po weekendzie na Podhalu z ostatnich opadów śniegu zostanie tylko wspomnienie, ale w połowie kolejnego tygodnia znów wróci zima. Przyroda zaczęła się budzić, ale zobaczyliśmy jeszcze fioletowych dywanów z krokusów, natomiast możemy obserwować kwitnące lepiężniki, pojawił się gdzieniegdzie wawrzynek wilczełyko, podbiałek alpejski, a nawet pierwsze zawilce narcyzowe czy pierwiosnki wyniosłe” – powiedział PAP przyrodnik z Tatrzańskiego Parku Narodowego Tomasz Zając.
W tatrzańskich dolinach swoją aktywność rozpoczęły już pierwsze żaby trawne, choć jak mówi przyrodnik, złożony przez nie skrzek najprawdopodobniej zamarznie.
>>> Ekohydrolog: po zimie sytuacja hydrologiczna w Polsce jest lepsza niż w poprzednich latach
„W wyższych partiach Tatr panuje jeszcze regularna zima. Na starą warstwę zmrożonego śniegu w czwartek spadło około 20cm świeżego śniegu. Wybierając się w te rejony musimy mieć ABC lawinowe, raki, czekan i kask” – zaznaczył Zając.
Marzec i kwiecień to w Tatrach czas tokowania głuszcy i cietrzewi. Pamiętajmy by nie zbaczać z wyznaczonych szlaków turystycznych. Od 1 marca jest zakaz poruszania się po zmroku po Tatrach oraz czasowo, od 1 marca do 15 maja, szlak na Grzesia jest czynny tylko od w godzinach 8 – 17.
„Korzystajmy z uroków wiosny, bo to czas gdy przyroda budzi się do życia, szanujmy jednak zasady w parku, bo o tej porze roku to szczególnie ważne” – dodał Zając.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |