jedzenie

Zobacz wszystkie wpisy dotyczące jedzenie

Wiadomości

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż czterech na pięciu Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach

Czytaj dalej
Wiadomości

Wciąż marnuje się za dużo żywności. Będzie nowelizacja ustawy

W ciągu dwóch dni do konsultacji ma być skierowany projekt nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności – zapowiedział w poniedziałek

Czytaj dalej
Wiadomości

Największe straty w rolnictwie w woj. lubelskim i świętokrzyskim

Gospodarstwa w województwach lubelskim i świętokrzyskim zostały najbardziej poszkodowane przez wiosenne przymrozki i gradobicia – poinformował w poniedziałek w Lublinie

Czytaj dalej
Wiadomości

Już 9 mln dorosłych Polaków cierpi na otyłość

Przekroczyliśmy w Polsce próg zdrowotnej katastrofy – mamy już 9 mln dorosłych Polaków chorych na otyłość. Co roku przybywa też

Czytaj dalej
Kościół

6 tys. ton żywności trafiło do potrzebujących w ramach programu Spiżarnia Caritas

Blisko 6 tys. ton żywności o wartości prawie 80 mln zł, która mogłaby ulec zmarnowaniu, została odebrana w 2023 r.

Czytaj dalej
Świat

Restaurator oferuje 300 euro za pomoc w znalezieniu kelnera

Właściciel bistro w Aoście na północy Włoch oferuje bon wartości 300 euro osobie, która pomoże mu znaleźć kelnera. „Próbowałem już

Czytaj dalej
Świat

WCK uhonorowała Damiana Sobola. W Gazie powstanie punkt żywności imienia Polaka

World Central Kitchen (WCK) od poniedziałku wznawia działalność w Strefie Gazy. Organizacja humanitarna ogłosiła, że w Strefie powstaje już jej

Czytaj dalej
Świat

Jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają

Badanie na szczurach wskazało, że jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają.

Czytaj dalej
Polska

Badanie: samotny mózg chce więcej jedzenia

Kobiety, które czują się samotne, mają w mózgach bardziej aktywne rejony związane z łaknieniem – pokazuje nowe badanie. Przekłada się

Czytaj dalej
Świat

Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu

Dieta to nie tylko zdrowie fizyczne. Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu, a przez to na ryzyko odczuwania stanów

Czytaj dalej
Wiadomości

Poznań: zostało Ci jedzenie po świętach i nie wiesz, co z nim zrobić? Możesz oddać żywność do jadłodajni

Święta, święta i po świętach – Caritas Poznań zachęca do przekazywania żywności, która została Państwu po Świętach. Z pewnością się

Czytaj dalej
Polska

Dietetyczka: do jedzenia w święta trzeba podejść z rozsądkiem

Dietetyczka Martyna Puc radzi, aby do jedzenia w Wielkanoc podejść zdroworozsądkowo, zachować regularność posiłków i zapanować nad ich obfitością. „Święta

Czytaj dalej
Naszym zdaniem

Pościsz czy pilnujesz diety? [FELIETON]

Unikać słodyczy i fast foodów  – tak brzmi wielkopostne credo części z nas. Rezygnacja z kulinarnych przyjemności kosztuje wiele. I może dlatego czasem trudno zachować

Czytaj dalej
Wiadomości

Ministerstwo Żywności w Korei Południowej apeluje, by nie jeść smażonych wykałaczek

Po tym jak w internecie pojawiła się fala nagrań, na których internauci jedzą smażone wykałaczki wykonane ze skrobi, południowokoreańskie Ministerstwo

Czytaj dalej
Wiadomości

Projekt dożywiania dzieci na Madagaskarze. Pomóż nam nakarmić głodnych

Pomoc ubogim w krajach misyjnych jest dla nas czymś bardzo ważnym. A szczególnie wówczas, kiedy chodzi o dzieci. Dlatego jednym

Czytaj dalej
Styl Życia

Za dużo jedzenia? Podpowiadamy, co zrobić z nadmiarem świątecznych potraw

Nadmiar jedzenia to klasyczny problem poświąteczny. Oczywiście, możemy zamrozić lub zawekować jedzenie i zjeść je za jakiś czas. Ale możemy

Czytaj dalej

Owoce i desery w Boliwii 

Przyszedł czas na kolejny tekst dotyczący boliwijskich potraw. Tym razem owoce i desery. Będzie też coś na śniadanie.   Przyznam szczerze,

Czytaj dalej
Polska

Kielecki Bank Żywności organizuje zbiórkę już z myślą o świętach

Kielecki Bank Żywności kolejny raz organizuje przedświąteczną zbiórkę „Święta godne, a nie głodne”, która potrwa od piątku 24 listopada do

Czytaj dalej
Kościół

Pierwsza „Jadłodzielnia” otwarta w Łomży. Diała przy parafii Miłosierdzia Bożego

Przy parafii Miłosierdzia Bożego w Łomży (woj. podlaskie) otwarto w niedzielę „Jadłodzielnię”. To miejsce gdzie można zostawić żywność, aby podzielić

Czytaj dalej

O jedzeniu w Boliwii – czyli o tym, co Boliwijczycy lubią robić najbardziej [+ZDJĘCIA]

Boliwia to waleczni ludzie, bogactwo złóż mineralnych, piękno i różnorodność natury, a także obfitość roślin i owoców, które stanowią tu

Czytaj dalej
Wiadomości

USA: liczba zgonów związanych z otyłością potroiła się w 20 lat

W latach 1999–2020 w USA liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia związanych z otyłością potroiła się – informuje „Journal

Czytaj dalej
Wiadomości

Belgowie w światowej czołówce rankingu narodów, które najwięcej jedzą

Belgowie zajęli czwarte miejsce na świecie pod względem średniego dziennego spożycia kalorii – poinformował w poniedziałek brukselski portal The Brussels

Czytaj dalej
Świat

Naukowcy sprawdzili, jak podjadanie wpływa na zdrowie

Wielu ludzi podjada – potwierdzają badania. Jak się okazuje, największe dla zdrowia kluczowe znaczenie ma pora sięgania po przekąski oraz

Czytaj dalej
Wiadomości

Niemal co drugiego Polaka nie stać już na korzystanie z restauracji

Niemal co drugiego Polaka nie stać już na korzystanie z gastronomii ze względu na zbyt wysokie ceny – pisze czwartkowa

Czytaj dalej

Kto je sam, ten umiera sam. W Afryce posiłek scala rodzinę i wspólnoty [MISYJNE DROGI]

Jedzenie w Afryce jest bardzo ważne. Nie tylko dlatego, że zdobycie go wymaga wiele wysiłku. Wspólne jedzenie posiłku jest tym,

Czytaj dalej

Prawdziwi macho jedzą mózg krowy. Kuchnia i wspólnota w Ameryce [MISYJNE DROGI]

Wiele krajów Ameryki Łacińskiej, w tym Meksyk, to wciąż kraje wspólnoty i silnych więzi rodzinnych. Czas bardzo chętnie spędza się

Czytaj dalej
Wiadomości

GIS: wysoka temperatura otoczenia sprzyja psuciu się żywności

Wysoka temperatura otoczenia sprzyja szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach w sklepie czy w

Czytaj dalej
Wiadomości

Nocne marki mają gorsze nawyki żywieniowe od rannych ptaszków?

Osoby, które późno wstają i są aktywne do nocy mają gorsze nawyki żywieniowe od „rannych ptaszków” – takie wyniki badań

Czytaj dalej
Świat

Włochy: w Molise znaleziono szparaga-rekordzistę. Ma ponad 4 metry

Dzikiego szparaga-rekordzistę o długości ponad 4 metrów znaleziono w regionie Molise w środkowych Włoszech. Wyjątkowego znaleziska dokonał miejscowy radny. W

Czytaj dalej
Kościół

Menu Pana Jezusa. Czy Jezus zjadł złotą rybkę? 

Najlepiej smakuje świeżo usmażona. Jej delikatne mięso dość łatwo można oddzielić od dużych ości. Podaje się ją zazwyczaj na drugie

Czytaj dalej
Świat

Naukowcy oszacowali, ile miliardów ludzi może wyżywić planeta

Przy nieograniczonym zastosowaniu nawozów, planeta może wyżywić 8-20 mld ludzi. Rolnictwo ekologiczne pozwoli natomiast wykarmić 3-14 mld ludzi. Konieczna jest

Czytaj dalej
Kościół

Miasto Poznań i Caritas: po świętach posiłki nie muszą lądować w koszu na śmieci

O podzielenie się żywnością, która zostanie po świętowaniu zaapelowały poznański samorząd i Caritas Poznań. Pozostałe po świętach posiłki nie muszą

Czytaj dalej
Polska

Co słodycze robią z naszym mózgiem?

Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że

Czytaj dalej
  • 1
  • 2