Wskazania kulinarne pielgrzymom Roku Świętego od Vatican News
Podczas pielgrzymki należy zadbać nie tylko o zdrowie duchowe, ale i fizyczne. W związku z przewidywaną w tym roku wizytą w Rzymie ponad 30 milionów osób z okazji Roku Świętego, watykański portal internetowy udzielił pielgrzymom z bliska i daleka porad kulinarnych.
Według Vatican News, już w V wieku papież osobiście miał częstować naleśnikami grupę francuskich pielgrzymów. Do dziś cienkie naleśniki, które można nadziewać zarówno słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem, noszą imię ówczesnego papieża: Papa Gelasio.
>>> Rok Jubileuszowy 2025. Co warto odwiedzić w Rzymie?
Z myślą o obecnym papieżu i jego imienniku, świętym Franciszku z Asyżu, portal prezentuje kolejny deser: Mostaccioli. Słynny założyciel zakonu w Umbrii najwyraźniej lubił słodycze równie mocno jak Argentyńczyk Franciszek. Podobno na krótko przed śmiercią poprosił o ciasteczka z migdałami, miodem i moszczem winogronowym i je jadł.
Jak wynika z informacji Vatican News, w Rzymie nie ma specjalnego miejsca gastronomicznego na Rok Święty. Sama kuchnia rzymska jest wysokokaloryczna dla głodnych pielgrzymów: jej najsłynniejsze dania na bazie makaronu składają się zazwyczaj z różnych ilości sera, jajek i bekonu. Są one również jedną z najtańszych opcji w menu.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |