Fot. Unsplash/juja-han

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Dwa nowe badania potwierdzają korzystne działanie wprowadzenia arbuzów do diety dzieci i dorosłych – informuje pismo „Nutrients”.

Amerykańskie wytyczne dotyczące diety (DGA) zalecają od 1,5 do 2,5 filiżanki (300-500 ml) owoców dziennie. Obecnie dorośli i dzieci w USA nie osiągają tego celu – spożywają tylko około połowy zalecanej porcji owoców dziennie.

Bogaty w składniki odżywcze arbuz jest obfitym źródłem witaminy C, zawiera też witaminę B6 i dużo wody (92 proc.), przy zaledwie 80 kaloriach na porcję o objętości 2 filiżanek (około 400 ml).

Naukowcy przeanalizowali dane z badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Stwierdzono, że ogólna jakość diety była wyższa w przypadku osób regularnie spożywających arbuzy, przy czym owoce te mogą zwiększyć spożycie składników odżywczych i ogólną jakość diety zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

>>> Dzięki Messiemu 15 tysięcy dzieci w Mozambiku codziennie je śniadanie

Jak wynika z badania, konsumenci arbuzów spożywali więcej błonnika pokarmowego, magnezu, potasu, witaminy C i witaminy A, a także likopenu i innych karotenoidów, natomiast mniej cukrów dodanych i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Fot. Unsplash/Dorien Monnes

Autorka badania, Kristen Fulgoni, przedstawi wyniki podczas dorocznego zjazdu American Society for Nutrition, który odbędzie się w dniach 22-25 lipca 2023 r. w Bostonie.

Kolejne badanie, również opublikowane na łamach Nutrients, opiera się na wcześniejszych pracach w tej dziedzinie badań, które wskazywały, że suplementacja sokiem z arbuza chroni funkcje naczyniowe przy podwyższonym poziomie cukru we krwi.

Randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą kontrolowane placebo zostało przeprowadzone na Louisiana State University. Praca miała na celu przetestowanie wpływu codziennego spożywania soku z arbuza przez 2 tygodnie.

>>> Biolog: niekoszone zieleńce w mieście łagodzą zmiany klimatu

Obserwowano zwłaszcza potencjalnie korzystny wpływ L-cytruliny i L-argininy – dwóch związków występujących w arbuzie – na biodostępność tlenku azotu i zmienność rytmu serca.

„Zdajemy sobie sprawę, że chociaż wielkość próby była niewielka (18 zdrowych młodych mężczyzn i kobiet) i potrzebne są dalsze badania, ta praca stanowi uzupełnienie zbioru dowodów potwierdzających korzyści z regularnego spożywanie arbuza dla zdrowia sercowo-metabolicznego. Jest on bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i likopenu – z których wszystkie mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom serca” – powiedział dr Jack Losso, profesor Louisiana State University’s School of Nutrition and Food Sciences.

Oba badania były finansowane przez Krajową Radę Promocji Arbuza (National Watermelon Promotion Board).

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze