Jerozolima: tradycyjny obrzęd palenia chleba kwaszonego [ZDJĘCIA]
Chametz – tak żydzi określają rodzaj pieczywa na zakwasie. Halacha, czyli zbiór praw zabrania jego spożywania. Palenie Chametz dotyczy dziś produktów zawierających środki spulchniające. Jest niezwykle widowiskowym, zwyczajowym przygotowaniem przed żydowskim świętem Paschy, które upamiętnia exodus z Egiptu.
Wydarzenie ma miejsce na tydzień przed dniem Paschy. Choć może budzić kontrowersje, jest stałym elementem tradycji związanym z obchodami uroczystości paschalnych. Agencja EPA opublikowała zdjęcia wykonane podczas tego obrzędu w jerozolimskiej dzielnicy Mea Sheraim.
>>> Paschę chrześcijańską i żydowską łączy motyw wyzwolenia
Galeria (14 zdjęć) |
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |