Fot. unsplash/Mordo Bilman

Kielce: setki ton owoców i warzyw pomieści nowy magazyn Caritas kieleckiej

Do 200 ton świeżych owoców i warzyw lub 100 ton produktów przetworzonych może pomieścić nowy, poświęcony dzisiaj magazyn Caritas diecezji kieleckiej, zbudowany przy ul. Chłopskiej.  Nowoczesny magazyn i przetwórnię poświęcił bp Jan Piotrowski, gratulując diecezjalnej Caritas kolejnego dzieła, które niesie pomoc potrzebującym.

Budowa magazynu żywności połączonego z przetwórnią owoców i warzyw Caritas trwała prawie dwa lata i kosztowała ok. 8 milionów złotych. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane dzięki wsparciu z Krajowego Planu Odbudowy.

Magazyn ma powierzchnię ponad 900 metrów kwadratowych. Tworzy go zespół magazynów żywności połączony z przetwórnią owoców i warzyw. Budynek został wybudowany od podstaw, przystosowany do przechowywania surowych produktów, owoców i warzyw. Ks. dr Stanisław Słowik, dyrektor Caritas kieleckiej przekazał, że przewidziane jest również przetwarzanie, pasteryzacja, zamrażanie, produkcja mrożonek, a w przyszłości także soków.

>>> Caritas Polska: milion posiłków, zero marnowania – sieć dobra dla potrzebujących

Uzyskane produkty będą przekazywane do placówek Caritas kieleckiej. Kolejny cel i profit to zatrudnienie w magazynie i przetwórni osób zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz ich aktywizacja zawodowa. Będzie się to odbywało w formie współpracy z Centrum Integracji Społecznej, angażujące swoich podopiecznych.

Centrum funkcjonuje w ramach kilku warsztatów, przygotowujących do nabycia nowych umiejętności: krawieckiego, stolarskiego, kuchni cateringowej, a obecnie także przetwórni.

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze