Metropolita gdański abp Tadeusz Wojda, fot. PAP/Adam Warżawa

Oświadczenie archidiecezji gdańskiej i diecezji kaliskiej ws. komunikatów Nuncjatury

Arcybiskup senior Sławoj Leszek Głódź i biskup senior Edward Janiak otrzymali od Stolicy Apostolskiej nakaz zamieszkania poza swoimi diecezjami, zakaz uczestniczenia w celebracjach religijnych na ich terenie i nakaz wpłaty na rzecz Fundacji św. Józefa. Informacja została ogłoszona dziś przez Nuncjaturę Apostolską w Polsce.

Kary zostały nałożone m.in. w związku z zarzutami związanych z zarządzaniem archidiecezją. Archidiecezja Gdańska przyjmuje do wiadomości Komunikat Nuncjatury Apostolskiej w Polsce z 29 marca ws. arcybiskupa seniora gdańskiego Sławoja Leszka Głódzia. Jednocześnie przyjmuje, że treść komunikatu i zawarte tam postanowienia wynikają z przeprowadzonego postępowania dotyczącego zasygnalizowanych zaniedbań – brzmi oświadczenie rzecznika Archidiecezji Gdańskiej, które zostało opublikowane na diecezjalnej stronie internetowej.

Abp Tadeusz Wojda, nowy metropolita gdański, fot. PAP/Adam Warżawa

OŚWIADCZENIE WS. KOMUNIKATU NUNCJATURY APOSTOLSKIEJ W POLSCE WS. ARCYBISKUPA SENIORA GDAŃSKIEGO SŁAWOJA LESZKA GŁÓDZIA

Archidiecezja Gdańska przyjmuje do wiadomości Komunikat Nuncjatury Apostolskiej w Polsce (N. 5733/21) z dnia 29 marca 2021 r. ws. arcybiskupa seniora gdańskiego Sławoja Leszka Głódzia. Jednocześnie przyjmuje, że treść komunikatu i zawarte tam postanowienia wynikają z przeprowadzonego postępowania dotyczącego zasygnalizowanych zaniedbań w oparciu o motu proprio Ojca Świętego Franciszka Vos estis lux mundi.

ks. Maciej Kwiecień
Rzecznik Archidiecezji Gdańskiej

Podobny komunikat wydała też dziś diecezja kaliska. Diecezja kaliska informuje o otrzymaniu komunikatu Nuncjatury Apostolskiej w sprawie biskupa seniora kaliskiego Edwarda Janiaka. Zapewnia, że przyjmuje do wiadomości decyzje Stolicy Apostolskiej, zastosuje się do nich i nie będzie ich komentować. Przypomnijmy, że w obu diecezjach od niedawna urząd biskupa sprawują nowi duchowni – w diecezji kaliskiej bp Damian Bryl, w archidiecezji gdańskiej abp Tadeusz Wojda.

>>> Ks. Zollner z Papieskiej Komisji ds. Ochrony Nieletnich: kary dla polskich biskupów to dobry znak

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!