Poznań: oprócz tradycyjnych można też kupić… wirtualne rogale
Do nabywania wirtualnych rogali świętomarcińskich przy okazji 11 listopada zachęca Caritas Poznań. Pieniądze trafia na bożonarodzeniową pomoc ubogim.
Rogal świętomarciński, tradycyjny poznański przysmak, jest elementem celebrowanych 11 listopada imienin ulicy św. Marcin – jednej z głównych ulic stolicy Wielkopolski. Rokrocznie w tym okresie sprzedawanych jest ich nawet 250 ton.
W tym roku, ze względu na pandemię koronawirusa w Poznaniu nie odbywa się tradycyjny kiermasz rogali. Także Caritas musiał zrezygnować z rozprowadzania rogali w parafiach.
>>> Rogalove wariactwo w Poznaniu
Caritas Poznań uruchomił sprzedaż wirtualnych rogali świętomarcińskich; na stronie caritaspoznan.pl/rogale można kupić rogala za 8 zł, pięć lub dziesięć rogali, lub dokonać dowolnej wpłaty.
„Kupujący wirtualnego rogala świętomarcińskiego wspiera przygotowanie świątecznych posiłków dla potrzebujących w ramach tegorocznej Wigilii Caritas. Posiłki i świąteczne paczki dla ubogich będą w tym roku wydawane na wynos każdej potrzebującej osobie w czterech poznańskich jadłodajniach” – powiedział w imieniu Caritas Marek Misiek.
Do środowego południa na zakup dobroczynnych, wirtualnych rogali zdecydowało się 240 osób. W ten sposób udało się zebrać ponad 12,6 tys. zł.
Według przekazów, tradycja rogali świętomarcińskich narodziła się w Poznaniu pod koniec XIX w., kiedy to ówczesny proboszcz parafii pw. św. Marcina ks. Jan Lewicki zaapelował do wiernych, by wzorem ich patrona – św. Marcina – zrobili cos dobrego dla biednych.
Poznański cukiernik Józef Melzer jako pierwszy odpowiedział na apel proboszcza. Bogatsi mieszkańcy Poznania kupowali smakołyk, a biedni dostawali go za darmo. Za uzyskane pieniądze organizowano pomoc żywnościową i wigilię świąt Bożego Narodzenia dla potrzebujących.
Od 2008 roku tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest produktem o chronionej nazwie pochodzenia w UE. Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych produktów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.
Rogale świętomarcińskie muszą spełniać jasno określone wymagania. Do ich wyrobu należy używać ciasta półfrancuskiego wypełnionego nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gramów.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |