Arepas – wenezuelsko-kolumbijskie śniadanie

Arepas to rodzaj bułeczek bardzo popularnych w kuchni kolumbijskiej i wenezuelskiej. Te mini-chlebki stanowią tam podstawę codziennego śniadania. Są bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu. Po przekrojeniu nadziewane są zazwyczaj szynką, serem, awokado czy jajkami, chociaż tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je również w wersji „na słodko” np. z dżemem lub miodem.

Składniki:
200 g mąki kukurydzianej
225 ml ciepłej wody
5 łyżek oliwy/oleju (ja użyłam rzepakowego)
szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:
Na dno miseczki wlewamy wodę, olej, dodajemy mąkę i sól. Ciasto ugniatamy w rękach i formujemy z niego okrągłe, płaskie placki (ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, jeśli jest zbyt suche i zbite dodawać po trochu wody i oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Arepas wykładamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 5 min z każdej strony (aż do zarumienienia).

Następnie placki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i gdy odrobinę przestygną ostrożnie kroimy je ostrym nożem. Nadziewamy ulubionymi składnikami, wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i gotowe. Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony durszlak.pl

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze