Marchew w ryżu rodem z Iraku

Timman jazar, gdzie timman to irackie określenie na ryż, zaś jazzar oznacza marchew, to wyjątkowe danie z tamtego regionu świata. Dodatkową zasługą jest banalny sposób przygotowania.

Składniki:

1 szklanka brązowego ryżu

2 szklanki posiekanej w kostkę marchwi

1 szklanka zielonej soczewicy

1 duża cebula posiekana w kostkę

100 ml warzywnego bulionu

1 łyżeczka garam masala lub mieszanki przypraw baharat

½ łyżeczki cynamonu

4 łyżki posiekanych migdałów

oliwa z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę na półtwardo. Ryż opłucz w zimnej wodzie, następnie wrzuć go na dużą ilość lekko osolonego wrzątku i ugotuj al dente. W osobnym garnku ugotuj soczewicę na pół twardo.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i lekko przysmaż cebulę. Wrzuć soczewicę i smaż ją przez 5 minut razem z cebulą. Dodaj marchew, cynamon, garam masalę i wlej gorący bulion. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut, aż marchew trochę zmięknie, a bulion odparuje. Wsyp ugotowany ryż i wymieszaj dokładnie z warzywami. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Danie podaj posypane prażonymi migdałami.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony solisci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze