Mongolska zupa guriltai
Ta zupa o egzotycznej nazwie smakuje trochę jak gulasz. Mongolia lubi tłustą kuchnię. Większość mieszkańców uważa, że im więcej tłuszczu, tym potrawa jest lepsza. Być może dlatego jest ona ciężka, pożywna, bardzo sycąca. Z powodzeniem wystarczy jako samodzielny posiłek.
Składniki:
500 gramów wołowiny lub baraniny (razem z tłuszczem),
2 łyżki oleju,
2 ziemniaki,
1 rzepa,
2 cebule,
1 marchewka,
2 łyżki bulionu mięsnego,
2 litry wody,
1 opakowanie płaskiego makaronu.
Przygotowanie
Mięso kroimy na małe paseczki. Rzepę, cebulę, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy w dużym woku. Wrzucamy mięso i przysmażamy je przez ok. 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor. Wrzucamy pokrojone warzywa i ziemniaki, smażymy przez kolejne 4-5 minut, stale mieszając. Do woka wlewamy wodę i bulion, całość doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy przez ok. 15 minut, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Podajemy w miseczkach zaraz po ugotowaniu.
Przepis pochodzi ze strony kochamzupy.pl
Fot. sanonlionrock.com
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |