Typical的蒙古食物,Guriltai Shul

Mongolska zupa guriltai

Ta zupa o egzotycznej nazwie smakuje trochę jak gulasz. Mongolia lubi tłustą kuchnię. Większość mieszkańców uważa, że im więcej tłuszczu, tym potrawa jest lepsza. Być może dlatego jest ona ciężka, pożywna, bardzo sycąca. Z powodzeniem wystarczy jako samodzielny posiłek.

Składniki:
500 gramów wołowiny lub baraniny (razem z tłuszczem),
2 łyżki oleju,
2 ziemniaki,
1 rzepa,
2 cebule,
1 marchewka,
2 łyżki bulionu mięsnego,
2 litry wody,
1 opakowanie płaskiego makaronu.

Przygotowanie
Mięso kroimy na małe paseczki. Rzepę, cebulę, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy w dużym woku. Wrzucamy mięso i przysmażamy je przez ok. 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor. Wrzucamy pokrojone warzywa i ziemniaki, smażymy przez kolejne 4-5 minut, stale mieszając. Do woka wlewamy wodę i bulion, całość doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy przez ok. 15 minut, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Podajemy w miseczkach zaraz po ugotowaniu.

Przepis pochodzi ze strony kochamzupy.pl

Fot. sanonlionrock.com

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze