Pepián – tradycyjne danie z Gwatemali
Pepián to tradycyjne danie gwatemalskie. Wariacji na temat pepián jest mnóstwo. Mieni się różnymi kolorami i nieco odmiennymi smakami. W niektórych kuchniach odnajdziemy pepián negro (czarny), który przygotowuje się z dodatkiem skórki od platana, pepián rojo (czerwony), do którego dla koloru dodaje się więcej pomidorów i papryki czy pepián verde (zielony). Wszystko zależy od składników i dodatków, które są zmienne. Można go przygotowywać z kurczakiem, wołowiną czy wieprzowiną i uświetniać daniem ważne dni w roku: urodziny, chrzciny, wesela, pogrzeby i święta. Pepián jest daniem, które stawia się na stole w wigilię świąt Bożego Narodzenia. W Ameryce Środkowej wigilia bowiem nie jest jarska. Im więcej mięsa, tym lepiej.
Składniki:
kurczak (części które kto lubi, mogą być piersi, choć w Gwatemali zwykle podaje się udka)
0,5 kg pomidorów
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
0,5 kg miltomate, czyli miechunki pomidorowej (trudna do kupienia u nas, ale można samemu ja sobie uprawiać. Można tez pominąć i dodać więcej pomidorów)
3 papryczki chilli
50 gr ziaren sezamu
150 gr orzeszków ziemnych (mogą być pestki dyni)
1 laska cynamonu
2 łyżki oleju
Pęczek świeżej kolendry
Litr wody
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Zrób wywar warzywny i gotuj w nim kurczaka.
Na patelni podsmaża się posiekane ziarna sezamu, czosnek, pestki dyni albo orzechów wraz z cynamonem. Paprykę, pomidory, miltomate, paprykę chilli, cebulę piecze się w piekarniku. Następnie upieczone warzywa wraz z zarumienionymi ziarnami, czosnkiem i cynamonem blenduje się w mikserze z dodatkiem niewielkiej ilości wywaru z mięsa i warzyw. Można dosypać również świeżej kolendry. Zmiksowana masę przerzucić do garnka i gotować ją na małym ogniu przez około trzydzieści minut, aż nieco zgęstnieje. Po tym czasie dodać mięso, wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Pepián podawany jest zwykle z ryżem, rzadziej z ziemniakami i obowiązkowo z tortillą.
Przepis pochodzi ze strony banita.travel.pl
Fot. amslerPIX, flickr.com
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |