Satay – indonezyjskie szaszłyki

Satay (wymawiane: sate) to pochodzący z Indonezjii szaszłyk. Ale to nie taki zwyczajny szaszłyk. Robi się go z marynowanego kurczaka, wołowiny lub baraniny, a podawany jest z sosem z orzeszków ziemnych. I to właśnie sos jest gwiazdą tego dania. Sos jest słodko-ostry i tak pyszny, że można by go jeść łyżkami. Do szaszłyka i sosu podaje się także plasterki świeżego ogórka oraz czerownej cebuli.

Składniki:
2 łyżki kremowego masła orzechowego
1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny lub limonki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki curry w proszku
2 ząbki czosnku, zgniecione
1 łyżeczka ostrego sosu chili
6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:
Wymieszać masło orzechowe z sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, curry, czosnkiem i sosem chili. Umieścić kurczaka w marynacie i wstawić do lodówki. Marynować przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez noc. Mocno rozgrzać grill. Nadziewać kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków i grillować przez 5 minut na każdą stronę.

Przepis pochodzi ze strony allrecipes.pl

Fot. Marufish, flickr.com

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze