Satay – indonezyjskie szaszłyki

1 min. zajmie Ci przeczytanie tego artykułu.

Satay (wymawiane: sate) to pochodzący z Indonezjii szaszłyk. Ale to nie taki zwyczajny szaszłyk. Robi się go z marynowanego kurczaka, wołowiny lub baraniny, a podawany jest z sosem z orzeszków ziemnych. I to właśnie sos jest gwiazdą tego dania. Sos jest słodko-ostry i tak pyszny, że można by go jeść łyżkami. Do szaszłyka i sosu podaje się także plasterki świeżego ogórka oraz czerownej cebuli.

Składniki:
2 łyżki kremowego masła orzechowego
1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny lub limonki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki curry w proszku
2 ząbki czosnku, zgniecione
1 łyżeczka ostrego sosu chili
6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:
Wymieszać masło orzechowe z sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, curry, czosnkiem i sosem chili. Umieścić kurczaka w marynacie i wstawić do lodówki. Marynować przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez noc. Mocno rozgrzać grill. Nadziewać kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków i grillować przez 5 minut na każdą stronę.

Przepis pochodzi ze strony allrecipes.pl

Fot. Marufish, flickr.com

Satay – indonezyjskie szaszłyki
Oceń ten artykuł

Zobacz także
Wasze komentarze