Ugali – kenijski przysmak

Ugali nosi miano najpopularniejszej kenijskiej potrawy spożywana przez przeciętnego Kenijczyka codziennie! Zdarzają się również przypadki, że kilka razy dziennie.

W polskim języku nazwalibyśmy ją po prostu papką kukurydzianą. Ugali to przyrządzone w specjalny sposób płatki kukurydziane lub kluseczki z mąki kukurydzianej. Najczęściej danie to podaje się z tym, co akurat Kenijczyk ma najbliżej siebie. Przeważnie są to sosy warzywne, fasola, kukurydza, owoce czy kawałki pędów roślin. Niestety nie każdy Kenijczyk może sobie pozwolić na zjedzenie tej kaszy razem z dodatkiem gulaszu mięsnego.

Przepis na ugali jest niezwykle prosty do wykonania i dlatego jest to potrawa najczęściej spożywana w Kenii. Została ona przywieziona na tereny Kenii z Ugandy.

Składniki:
Mąka kukurydziana – 2 szklanki
Woda
Sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Około 4 szklanki wody zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę, stopniowo mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie przykryć na ok. 5 minut. Znowu mieszać i uformować z mąki kopczyk. Ugali uważa się za gotowe, jeśli nie przywiera do ścianek garnka. Potrawa powinna być gęstej, ziarnistej konsystencji. Garnek z ugali przykryć talerzem, odwrócić tak, aby ugali znalazło się na talerzu. Serwować z sosem warzywnym lub z samymi warzywami albo z gulaszem mięsnym.

Jak widać na przykładzie tego najpopularniejszego dania to jedzenie kenijskie jest niezwykle tania, ale zarazem bardzo ubogie w wartości odżywcze. Często można spotkać Kenijczyków chorujących na anemie z niedożywienia. Na terenie całej Kenii głodem zagrożonych jest obecnie ok. 10 mln ludzi.

Przepis pochodzi ze strony polki.pl

fot. Tania Zapata, flickr

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze