Szwecja: polski cukiernik wygrał konkurs na najlepszą semlę w Sztokholmie
Polski cukiernik Rafał Perz wygrał konkurs na najlepszą tegoroczną semlę w Sztokholmie. Tymi drożdżowymi bułeczkami z masą migdałową i bitą śmietaną we wtorek, w ostatnim dniu karnawału, zajadają się Szwedzi.
Semla Polaka, właściciela trzech piekarnio-cukierni Pesso, pokonała 28 innych bułeczek od niejednokrotnie wytwórców z tradycjami. Test przeprowadziło 26-osobowe jury największego szwedzkiego portalu kulinarnego Thatsup.se. Każdy z ekspertów oceniał ciastko w skali 1-5 pod względem smaku oraz wyglądu.
Zwycięska semla została doceniona m.in. za masę migdałową, konsystencję bitej śmietany oraz idealne proporcje składników.
Perz, który wyemigrował z Polski do Szwecji przez Grecję, gdzie nauczył się rzemiosła, w wywiadzie dla gazety „Expressen” przyznał, że według niego tajemnicą dobrej semli jest odpowiednie ciasto z kardamonem. „To 50 procent sukcesu” – zauważył.
W ostatni dzień karnawału, nazywanym w Szwecji tłustym wtorkiem, piekarnie Polaka sprzedają 3-4 tys. semli. W tym roku po wygraniu konkursu przed lokalami ustawiają się kolejki.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |