Fot. wikipedia / Frugan – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2957254

Szwecja: polski cukiernik wygrał konkurs na najlepszą semlę w Sztokholmie

Polski cukiernik Rafał Perz wygrał konkurs na najlepszą tegoroczną semlę w Sztokholmie. Tymi drożdżowymi bułeczkami z masą migdałową i bitą śmietaną we wtorek, w ostatnim dniu karnawału, zajadają się Szwedzi.

Semla Polaka, właściciela trzech piekarnio-cukierni Pesso, pokonała 28 innych bułeczek od niejednokrotnie wytwórców z tradycjami. Test przeprowadziło 26-osobowe jury największego szwedzkiego portalu kulinarnego Thatsup.se. Każdy z ekspertów oceniał ciastko w skali 1-5 pod względem smaku oraz wyglądu.

Zwycięska semla została doceniona m.in. za masę migdałową, konsystencję bitej śmietany oraz idealne proporcje składników.

Perz, który wyemigrował z Polski do Szwecji przez Grecję, gdzie nauczył się rzemiosła, w wywiadzie dla gazety „Expressen” przyznał, że według niego tajemnicą dobrej semli jest odpowiednie ciasto z kardamonem. „To 50 procent sukcesu” – zauważył.

W ostatni dzień karnawału, nazywanym w Szwecji tłustym wtorkiem, piekarnie Polaka sprzedają 3-4 tys. semli. W tym roku po wygraniu konkursu przed lokalami ustawiają się kolejki.

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze