fot. PAP/Darek Delmanowicz

Z konfiturą, z kremem, a może z lukrem? Dziś tłusty czwartek

Ponad 5 zł – tyle powinien kosztować dobrej jakości pączek – sugerują szacunki firmy HREIT. „W efekcie w ciągu zaledwie jednego dnia możemy – jako Polacy – wydać na pączki ponad 190 mln zł” – podkreślono i zaznaczono, że chodzi o pączki dobrej jakości. „To równowartość 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju” – poinformował HREIT, zaznaczając, że jest to „swego rodzaju zabawa na liczbach i nie należy tego inaczej interpretować”.

Według danych HREIT w tłusty czwartek statystyczny Polak spożywa po 2-3 pączki. „Jeśli te szacunki się sprawdzą, to w trakcie ostatniego czwartku przed Środą Popielcową zjemy nawet ponad 100 milionów sztuk tego popularnego przysmaku” – zwracają uwagę autorzy raportu, dodając, że zarówno ceny, jak i jakość sprzedawanych w Polsce pączków, bywają różne.

„Jeśli chcielibyśmy zjeść produkt wykonany według tradycyjnej receptury – smażony na smalcu i wypełniony różaną konfiturą, to musimy przygotować się na wydatek rzędu trochę ponad 5 złotych za sztukę” – wynika z szacunków HREIT. Zauważono, że jest to o 8% więcej niż rok temu. „Wzrost ceny jest więc znaczący, ale niknie on na tle tego, co działo się przed rokiem” – ocenili autorzy raportu, przypominając, że gwałtowny wzrost kosztów powodował, że wtedy w cukierniach ceny musiały pójść w górę o około 30%.

>>> Tłusty czwartek. Podglądamy proces pieczenia pączków [+GALERIA]

fot. PAP/Darek Delmanowicz

W wycenie uwzględniono nie tylko ceny półproduktów (mąki, cukru, mleka, smalcu, drożdży czy różanej konfitury) ale też koszty robocizny, energii i marżę, z której cukiernik oprócz zysku musi opłacić lokal, utrzymać sprzęt itp. „Ze względu na rosnące koszty wytworzenia, niektórzy cukiernicy mogą być zmuszeni do stosowania niższych marż niż w poprzednich latach” – zaznaczono w raporcie.

Tuż przed Wielkim Postem

Tłusty czwartek obchodzony jest w ostatni czwartek karnawału. To święto ruchome, którego data zależy od daty Wielkanocy. W tym roku przypada 8 lutego. Wielki Post już wkrótce się rozpocznie, w tłusty czwartek można, a nawet należy, osłodzić sobie ten fakt zjedzeniem chociaż jednego pączka. Dawniej pączki nadziewane były słoniną, boczkiem lub innym mięsem. Dziś przyjęło się, że to wyłącznie słodkie wypieki.

Cukiernie prześcigają się we wzbogacaniu ich coraz to bardziej wymyślnymi nadzieniami. Oferują pączki z: konfiturą różaną, wieloowocową, śliwkową, serem, adwokatem, kremem pistacjowym, migdałowym, czekoladowym, karpatkowym, bitą śmietaną, budyniem. Posypywane cukrem pudrem, smażoną skórką pomarańczową, krokantem, lukrowane. Są nawet pączki wegańskie i bezglutenow.

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze