Grochowce: uprawa słoneczników [GALERIA]
Mamy środek lata, a więc czas, w którym pięknie prezentują się kwiaty „uśmiechające się do słońca” – czyli słoneczniki. Zobaczcie, jak prezentują się te kwiaty na polu w Grochowcach!
Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej. W Europie uprawia się go od XVI w. W Polsce traktowany jest jako roślina uprawna, a także ozdobna.
Słoneczniki są łatwe w uprawie. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną. Rośliny rosną w pełnym słońcu, można nawet zaobserwować, że wyginają się ku słońcu.
Słonecznik ma szerokie zastosowanie, zwłaszcza w kuchni. Nasiona tej rośliny zawierają nawet 38% oleju. Wytwarzany z nasion olej słonecznikowy to bogate źródło kwasu linolowego. Wykorzystuje się go do smażenia i gotowania, a także w produkcji margaryny i jako tłuszcz techniczny. Wytłoki pozostające po wyciskaniu oleju są dobra paszą dla zwierząt.
Jest to warzywo o jadalnych nasionach, można je spożywać nawet na surowo. W nasionach znajduje się sporo mikro oraz makroelementów, aminokwasów oraz witaminy E.
Galeria (5 zdjęć) |
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |