Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Grochowce: uprawa słoneczników [GALERIA]

Mamy środek lata, a więc czas, w którym pięknie prezentują się kwiaty „uśmiechające się do słońca” – czyli słoneczniki. Zobaczcie, jak prezentują się te kwiaty na polu w Grochowcach!

Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej. W Europie uprawia się go od XVI w. W Polsce traktowany jest jako roślina uprawna, a także ozdobna.

Słoneczniki są łatwe w uprawie. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną. Rośliny rosną w pełnym słońcu, można nawet zaobserwować, że wyginają się ku słońcu.

Słonecznik ma szerokie zastosowanie, zwłaszcza w kuchni. Nasiona tej rośliny zawierają nawet 38% oleju. Wytwarzany z nasion olej słonecznikowy to bogate źródło kwasu linolowego. Wykorzystuje się go do smażenia i gotowania, a także w produkcji margaryny i jako tłuszcz techniczny. Wytłoki pozostające po wyciskaniu oleju są dobra paszą dla zwierząt.

Jest to warzywo o jadalnych nasionach, można je spożywać nawet na surowo. W nasionach znajduje się sporo mikro oraz makroelementów, aminokwasów oraz witaminy E.

Galeria (5 zdjęć)

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze