Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Grochowce: uprawa słoneczników [GALERIA]

<1 min. zajmie Ci przeczytanie tego artykułu.

Mamy środek lata, a więc czas, w którym pięknie prezentują się kwiaty „uśmiechające się do słońca” – czyli słoneczniki. Zobaczcie, jak prezentują się te kwiaty na polu w Grochowcach!

Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej. W Europie uprawia się go od XVI w. W Polsce traktowany jest jako roślina uprawna, a także ozdobna.

Słoneczniki są łatwe w uprawie. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną. Rośliny rosną w pełnym słońcu, można nawet zaobserwować, że wyginają się ku słońcu.

Słonecznik ma szerokie zastosowanie, zwłaszcza w kuchni. Nasiona tej rośliny zawierają nawet 38% oleju. Wytwarzany z nasion olej słonecznikowy to bogate źródło kwasu linolowego. Wykorzystuje się go do smażenia i gotowania, a także w produkcji margaryny i jako tłuszcz techniczny. Wytłoki pozostające po wyciskaniu oleju są dobra paszą dla zwierząt.

Jest to warzywo o jadalnych nasionach, można je spożywać nawet na surowo. W nasionach znajduje się sporo mikro oraz makroelementów, aminokwasów oraz witaminy E.

Galeria (5 zdjęć)
Zobacz także
Wasze komentarze