Fot. pixabay

Guma do żucia może pomóc w ograniczeniu transmisji Covid-19

Eksperymentalna guma do żucia może pomóc w ograniczeniu transmisji Covid-19. Według najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu Pensylwanii guma redukuje cząsteczki SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów.

Eksperymentalna guma do żucia „wyłapuje” cząsteczki SARS-CoV-2 obecne w ślinie. Naukowcy przygotowują się do rozpoczęcia pierwszego badania na ludziach – pisze w czwartek portal news.com.au.

Guma zawiera kopie białka ACE2 znajdującego się na powierzchni komórek, które koronawirus wykorzystuje do włamywania się do ich wnętrza w celu zainfekowania. W eksperymentach z wykorzystaniem śliny od osób zakażonych odmianami Delta lub Omikron, cząsteczki wirusa przyczepiły się do „receptorów” ACE2 w gumie do żucia, po czym obecność wirusa nie była wykrywalna.

>>> Szczepienia przeciwko Covid-19. Biotechnologia i ocena moralna [KRÓTKI PRZEWODNIK] 

W badaniu klinicznym pacjenci chorujący na Covid-19 będą żuli cztery gumy dziennie przez cztery dni.

„Ze względu na to, że transmisja przez nos jest znikoma w porównaniu z transmisją poprzez jamę ustną żucie gumy ACE2 i połykanie białka ACE2 powinno minimalizować infekcje, chronić pacjentów z Covid-19 i zapobiegać transmisji” – zapewnia dr Henry Daniell z Uniwersytetu Pensylwanii.

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze