Jak wyglądają święta w różnych częściach Polski? Tych tradycji na pewno nie znałeś
W moim rodzinnym domu, ku zaskoczeniu niektórych, na wigilię oprócz zupy grzybowej gotujemy też zupę owocową, podczas uroczystej wieczerzy jemy makiełki, a prezenty pod choinką zostawia Gwiazdor – w końcu mieszkamy w Wielkopolsce. Z kolei mój kolega spod Krakowa pierniki pierwszy raz jadł… dopiero u mnie!
Te kilka różnic skłoniło mnie więc do tego, by sprawdzić, jakie tradycje związane ze świętami Bożego Narodzenia pielęgnuje się w innych częściach Polski.
Wielkopolska
Zacznijmy więc od Wielkopolski. Jak już wspomniałam, tutaj prezenty przynosi Gwiazdor. A Święty Mikołaj odwiedza dzieci 6 grudnia. Oprócz tego na wigilię przygotowuje się makiełki. A czym one są? To po prostu makaron podawany z masą makową.
Małopolska i Podkarpacie
W Małopolsce mało rozpowszechniona jest tradycja pieczenia pierników. Oprócz tego w okresie świątecznym w tym regionie Polski można często spotkać kolędników. Popularne są tutaj także herody, czyli widowiska teatralne traktujące o Herodzie i rzezi niewiniątek. Bombki natomiast nazywa się tutaj bańkami.
A jakie wigilijne potrawy mogą w Małopolsce i na Podkarpaciu zaskoczyć osoby z innych części Polski? Przede wszystkim żurek i… barszcz grzybowy. Znany jest tu także zwyczaj podawana dzieciom opłatka posmarowanego miodem.
>>> 3, 2, 1… Start! Adwent czas zacząć! Ale po co?
Podlasie
Na Podlasiu ciekawa jest również jedna z tradycji adwentowych. Podczas Adwentu można tutaj usłyszeć smutne dźwięki grane na ligawkach, czyli instrumentach dętych. Do wigilijnego stołu na Podlasiu zasiada się według wieku oraz ściśle przestrzega się spożywania potraw wigilijnych. Zaczyna się zawsze od kutii.
>>> Adwentowy worek manioku, czyli Boże Narodzenie w czasie… Adwentu
Kujawy i Pomorze
Ten rejon Polski wyróżnia się m.in. tym, co ludzie zawieszają na choince. Popularne są tutaj bowiem chlebowe ciastka w kształcie domowych zwierząt. Natomiast podczas wieczerzy wigilijnej je się tutaj zupę rybną. Dawniej praktykowany był również zwyczaj, że pani domu nie mogła odejść od wigilijnego stołu, a o jego zastawę dbał gospodarz.
Dolny i Górny Śląsk
Na Dolnym Śląsku zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się tylko to, co pochodzi z lasu, pól, ogrodu, wody i sadu. W tym regionie kraju na uroczystą wieczerzę przygotowuje się kutię.
Z kolei u mieszkańców Górnego Śląska najbardziej popularną potrawą wigilijną jest siemiotka, czyli zupa z nasion konopi. Na stole wigilijnym w tej części Polski znajdziemy też makówkę, zupę migdałową i moczkę, czyli zupę piernikową. Natomiast prezenty dzieciom przynosi tutaj Dzieciątko.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |