Jaka nazwa z włoskiej kuchni jest najtrudniejsza?
Gnocchi, czyli kopytka są na pierwszym miejscu listy najtrudniejszych do wymówienia przez cudzoziemców specjałów włoskiej kuchni. W czołówce nazw, na których obcokrajowcy łamią sobie język, są też bruschetta, focaccia, ragu alla bolognese.
Wyśmienita włoska kuchnia jest jednym z powodów przyjazdu milionów zagranicznych turystów do Italii. Ale przy restauracyjnym stole czy w barze często pojawiają się przeszkody, jakimi są trudności z wymówieniem nazw wielu dań i przysmaków.
Niektóre z nazw cudzoziemcy uznają za „nie do wymówienia”. Listę tych 20 najtrudniejszych sporządzono na podstawie wyników poszukiwań online, jak wymawia się poszczególne włoskie słowa. Najczęściej pada w przeszukiwarkach internetowych pytanie o wymowę słowa: gnocchi. Na drugim miejscu jest ragu alla bolognese, a na trzecim – i tu zaskoczenie – pizza.
Zagraniczni turyści mają też problemy z wymową takich nazw, jak bruschetta, lasagna, focaccia, brioche, spaghetti, prosciutto , ciabatta, tiramisu, fettuccine, tagliatelle, cappuccino, orecchiette, pasta, minestrone, calzone, arancini.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |