kuchnia

Zobacz wszystkie wpisy dotyczące kuchnia

Wiadomości

Uczestnik „Masterchefa”: w oblackim klasztorze lubiłem pracę w rzeźni [ROZMOWA]

– Bardzo dobrze wspominam pobyt w zakonie. Przyjechałem do Markowic jako chłopak, a opuściłem zgromadzenie jako dorosły, uformowany facet. Jestem

Czytaj dalej
Polska

„Niedoprawiona wigilia” – jak góralki gotują na Boże Narodzenie [REPORTAŻ]

– Groch z kapustą miesza mąż, żeby się nie przypalił, ale grzyby to zbieram sama już w sierpniu. A cuda

Czytaj dalej
Wiadomości

Jaka nazwa z włoskiej kuchni jest najtrudniejsza?

Gnocchi, czyli kopytka są na pierwszym miejscu listy najtrudniejszych do wymówienia przez cudzoziemców specjałów włoskiej kuchni. W czołówce nazw, na

Czytaj dalej
Polska

Sanepid: na 135 kontroli smażalni ryb w 44 stwierdzono nieprawidłowości

Inspektorzy sanepidu od początku roku przeprowadzili 135 kontroli w smażalniach ryb w woj. pomorskim. Podczas 44 kontroli stwierdzono nieprawidłowości –

Czytaj dalej

Kto je sam, ten umiera sam [MISYJNE DROGI]

Jedzenie w Afryce jest bardzo ważne. Nie tylko dlatego, że zdobycie go wymaga wiele wysiłku. Wspólne jedzenie posiłku jest tym,

Czytaj dalej

Prawdziwi macho jedzą mózg krowy [MISYJNE DROGI]

Wiele krajów Ameryki Łacińskiej, w tym Meksyk, to wciąż kraje wspólnoty i silnych więzi rodzinnych. Czas bardzo chętnie spędza się

Czytaj dalej
Wiadomości

Nie dla cappuccino do spaghetti! Dość ze śmietaną do carbonary! Włosi bronią swojej kuchni

„Nie dla cappuccino do spaghetti” – to jedno z haseł wtorkowego protestu przy rzymskiej Fontannie di Trevi. Oryginalny happening przy

Czytaj dalej
Wiadomości

Jakie są największe „grzechy” wobec włoskiej kuchni?

Keczup do makaronu, pizza z ananasem i łamanie spaghetti – to największe zdaniem Włochów grzechy popełniane przez cudzoziemców wobec tradycji

Czytaj dalej
fot. arch. Tomasz Jakubiak

Schabowego mamy w DNA [MISYJNE DROGI]

Ryż to najtańsze i najwydajniejsze zboże. Jego uprawa jest znacznie prostsza niż innych zbóż. Potrzebny jest podmokły teren i w

Czytaj dalej
Świat

Kucharz, który zgłosił barszcz ukraiński na listę UNESCO: złościło mnie, że rosyjska propaganda go zawłaszcza

Zezłościło mnie, że rosyjska propaganda chce zawłaszczyć barszcz ukraiński, dlatego zebrałem 700 stron informacji o nim i przekazałem je do

Czytaj dalej
Przerwa

„Biblia od kuchni”. Zobacz, jak gotują Okrasa i o. Szustak!

„Biblia od kuchni” to wielka, kulinarna podróż. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a

Czytaj dalej
Przerwa

Przepyszne brownie z nutką chili

Jak upiec wilgotne i mocno czekoladowe brownie z nutką chili? Idealnie nadaje się do tego kakao z chili. Dodaje czekoladzie

Czytaj dalej
Przerwa

Chłodnik – najpopularniejszym litewskim daniem

Chłodnik, czyli zupa z botwiny na zimno, zwyciężył w plebiscycie na najbardziej ulubione i polecane danie wśród Litwinów mieszkających w

Czytaj dalej
Przerwa

Ciekawostki o czekoladzie [QUIZ]

Dziś jest Dzień Czekolady. Niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie

Czytaj dalej
Wiadomości

Co jada papież Franciszek?

Franciszek jest pierwszym papieżem, który nie spożywa posiłków w zaciszu Pałacu Apostolskiego, lecz w stołówce pensjonatu, jakim jest Dom św.

Czytaj dalej
Kultura

Lekarstwo na trawienie i kiepski humor

W XV wieku przepisywano je na dobry humor i trawienie. Uważane były za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie

Czytaj dalej
Wiadomości

Stare odmiany zbóż wracają do łask [WIDEO]

Komosa ryżowa, amarantus, pszenica: płaskurka, samopsza i orkisz, a także proso – to bogate w składniki odżywcze i mineralne stare odmiany zbóż, które przeżywają obecnie

Czytaj dalej
Wiadomości

Znaleźć Boga w kuchni – rozmowa z Wojciechem Modestem Amaro

O kuchni, odnajdywaniu Boga w codzienności oraz przepisie na szczęśliwe życie z Wojciechem Modestem Amaro rozmawia o. Marcin Wrzos OMI,

Czytaj dalej
Australia i Oceania

Australijskie kuleczki z rumem

Nieskomplikowane słodkie kulki. Tak proste, że australijskie mamy zlecają dzieciom ich lepienie, żeby samej nie brudzić się kleistą masą. A dzieci

Czytaj dalej