fot. pexels.com

Kraków: Uniwersytet Papieski Jana Pawła II opatentował własną markę… piwa

Dr hab. Sławomir Dryja, archeolog i wykładowca Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie, odtworzył bogactwo smaku średniowiecznego krakowskiego białego piwa. Trunek, który został opatentowany przez papieską uczelnię, będzie nosić nazwę „Piwo Krakowskie Białe”.

Dr hab. Dryja wyodrębnił drożdże i odtworzył recepturę białego piwa, jakie produkowano w średniowiecznym Krakowie, na podstawie osadu ze ścian w piwnicach Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana. Piwo opatentowane przez Uniwersytet Papieski Jana Pawła II będzie produkowane właśnie według receptury odkrytej przez naukowca.

>>> Ksiądz pił piwo w pociągu. Ktoś złożył na niego donos do Kurii

Od niemal dwudziestu lat jest on piwowarem domowym, który wraz z grupą pasjonatów założył Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. W 2019 r. ukończył kurs piwowarski w Instytucie Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze i odbył szereg praktyk w browarach na terenie Czech.

– Tematykę piwowarską zgłębiłem więc wielostronnie. Efektem połączenia wiedzy historyka i piwowara jest program wskrzeszenia tradycyjnego krakowskiego piwa białego. Tradycja jego warzenia sięga XIII wieku, z początkiem wieku XIX całkowicie zanikła. Dzięki zaangażowaniu wielu osób, w tym pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego, już niedługo poznamy jego smak – opisał na stronie www.upjp2.edu.pl/

>>> Piwo na urodziny papieża Benedykta XVI [WIDEO]

Jak dodał dr hab. Dryja, piwo ma w smaku przypominać klasyczny leżak pilzner i będzie miało piękną, białą pianę. Została już nawiązana współpraca z powstającym lokalnym browarem rzemieślniczym. Pierwsze warki pojawią się najprawdopodobniej w kwietniu.

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze