Papież w kuchni

1 min. zajmie Ci przeczytanie tego artykułu.

„Szef kuchni Franciszek” – nowa książka o papież. Ukaże się wiosną. 

Opowie o zdolnościach kucharskich papieża Franciszka. Mediolański dziennik „Il Giornale” poinformował, że autorem książki jest Roberto Alborghetti, biograf papieża. Wydawnictwo Mondadori, w którym ma ukazać się książka, nie przekazało jak na razie bliższych szczegółów na jej temat.

Książka „Szef kuchni Franciszek” nie będzie jednak książką kucharską w dosłownym znaczeniu lecz biografią byłego arcybiskupa Buenos Aires z obszernym spojrzeniem na jego kuchnię i jadalnię – czytamy w „Il Giornale”. W rodzinie Bergoglio miłość do jedzenia i sztuki kulinarnej była przekazywana przez babkę i matkę, nic więc dziwnego, że to zamiłowanie „odziedziczył” również Jorge Mario, obecny papież. Rodzina miała restaurację w Piemoncie na północy Włoch, skąd pochodzili dziadkowie Franciszka.

Choć nie będzie to typowa książka kucharska, to jednak znajdzie się w niej kilka przepisów. Jednym z ulubionych dla Jorge Bergoglio jest „bagna cauda”, gorący sos na bazie oliwy, czosnku i słonych sardeli, którym polewa się np. ugotowane warzywa. Ale będą tam także przepisy na „risotto na sposób z Piemontu”, pieczonego kurczaka, faszerowaną mątwę, czy „cappelletti (pierożki) al ragu”.

W Buenos Aires Jorge Mario Bergoglio najchętniej podejmował swoich gości stawiając na środku stołu garnek makaronu z aromatycznym sosem. Po „pasta” sięgał też chętnie, kiedy po ciężkim dniu wracał do swego mieszkania.

Papież w kuchni
6 (100%) 1 ocen.

Zobacz także
Wasze komentarze