Papież w kuchni

„Szef kuchni Franciszek” – nowa książka o papież. Ukaże się wiosną. 

Opowie o zdolnościach kucharskich papieża Franciszka. Mediolański dziennik „Il Giornale” poinformował, że autorem książki jest Roberto Alborghetti, biograf papieża. Wydawnictwo Mondadori, w którym ma ukazać się książka, nie przekazało jak na razie bliższych szczegółów na jej temat.

Książka „Szef kuchni Franciszek” nie będzie jednak książką kucharską w dosłownym znaczeniu lecz biografią byłego arcybiskupa Buenos Aires z obszernym spojrzeniem na jego kuchnię i jadalnię – czytamy w „Il Giornale”. W rodzinie Bergoglio miłość do jedzenia i sztuki kulinarnej była przekazywana przez babkę i matkę, nic więc dziwnego, że to zamiłowanie „odziedziczył” również Jorge Mario, obecny papież. Rodzina miała restaurację w Piemoncie na północy Włoch, skąd pochodzili dziadkowie Franciszka.

Choć nie będzie to typowa książka kucharska, to jednak znajdzie się w niej kilka przepisów. Jednym z ulubionych dla Jorge Bergoglio jest „bagna cauda”, gorący sos na bazie oliwy, czosnku i słonych sardeli, którym polewa się np. ugotowane warzywa. Ale będą tam także przepisy na „risotto na sposób z Piemontu”, pieczonego kurczaka, faszerowaną mątwę, czy „cappelletti (pierożki) al ragu”.

W Buenos Aires Jorge Mario Bergoglio najchętniej podejmował swoich gości stawiając na środku stołu garnek makaronu z aromatycznym sosem. Po „pasta” sięgał też chętnie, kiedy po ciężkim dniu wracał do swego mieszkania.

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze