fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

Poznań: Caritas chce sprzedać 25 tys. rogali. Zysk zostanie przeznaczony na potrzebujących

25 tys. rogali świętomarcińskich chce sprzedać w tym roku przy okazji 11 listopada Caritas Poznań. Środki trafią na organizację wigilii dla potrzebujących 24 grudnia na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Rogal świętomarciński, tradycyjny poznański przysmak, jest elementem celebrowanych 11 listopada imienin ulicy Św. Marcin – jednej z głównych ulic stolicy Wielkopolski. W najbliższy poniedziałek rogale będzie można nabyć m.in. na kiermaszu organizowanym w trakcie całodniowej imprezy w centrum miasta.

Zastępca dyrektora Caritas Poznań, ks. Łukasz Łukasik, poinformował PAP, że chętni będą mogli przy okazji zakupu rogali wspomóc potrzebujących. Caritas chce rozprowadzić 25 tys. rogali w najbliższy weekend w parafiach i podczas poniedziałkowego święta na ul. Św. Marcin.

>>> 11 listopada w Poznaniu świętem nie tylko rogali

Ks. Łukasik zapewnił, że 11 listopada na stoiskach Caritas Poznań znaleźć będzie można najsmaczniejsze rogale z najlepszych pracowni.

– Naszym szczególnym punktem sprzedaży jest miejsce narodzin rogala, czyli plac przy kościele św. Marcina. Jako spadkobiercy ks. Jana Lewickiego, poznańskiego proboszcza, który w 1891 r. zapoczątkował inicjatywę rogala świętomarcińskiego, z dumą kontynuujemy przekazaną przez niego spuściznę – powiedział przedstawiciel poznańskiej Caritas.

fot. YouTube

Dochód ze sprzedaży rogali jest istotnym elementem budżetu organizowanej przez Caritas Poznań największej w Polsce wigilii dla ubogich pod jednym dachem. Co roku 24 grudnia na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich spotyka się ok. 2 tys. osób.

>>> Caritas: poznańskie rogale świętomarcińskie wspomogą ubogich

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu łączy się z dobroczynnością. Zwyczaj pochodzi z końca XIX w. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem apelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy, którą według legendy miał zgubić koń św. Marcina. Bogatsi poznaniacy kupowali rogale, a biedni otrzymywali je za darmo. W kolejnych latach w inicjatywę włączyli się również inni poznańscy cukiernicy i piekarze.

Rogale świętomarcińskie, jako produkt o chronionej nazwie pochodzenia w UE, muszą spełniać jasno określone wymagania. Do ich wyrobu należy używać ciasta półfrancuskiego wypełnionego nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Waga rogala nie powinna przekroczyć 250 gramów.

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze