Fot. youtube.com

„Biblia od kuchni”. Zobacz, jak gotują Okrasa i o. Szustak!

Biblia od kuchni” to wielka, kulinarna podróż. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami zainspirowanymi biblijnymi opowieściami. Wydawnictwo RTCK przygotowało wyjątkową książkę – zbiór doskonałych propozycji na niebiańską ucztę!

Od przystawki po deser, a między nimi wspaniałe dania główne: zupy, mięsa, owoce morza i nie tylko. Współpraca wybitnego polskiego kucharza i mistrza gastronomii ze znanym i cenionym kaznodzieją, nazywanym „mistrzem słowa” zaowocowała zbiorem wyjątkowych przepisów. Inspiracją do jego powstania była sama Biblia. Dzięki niej, o. Adam i Karol odkryli nowe połączenia smaków i wykreowali pyszne potrawy, które zaskakują koneserów dobrego jedzenia.

>>> Uczestnik „Masterchefa”: w oblackim klasztorze lubiłem pracę w rzeźni [ROZMOWA]

Niebiańska uczta

Wydawcą „Biblii od kuchni” jest Wydawnictwo RTCK. Na blogu RTCK, w poświęconym najnowszej książce wpisie czytamy: „Chcemy, aby zachęcała do bycia razem. Do prawdziwego życia. Do spędzania ze sobą czasu i budowania relacji. Zarówno z tymi, których macie obok siebie na co dzień, jak i z Tym, który bardzo pragnie z nami poucztować”.

Przepisy skomponowane przez Karola Okrasę przeplatane są komentarzami o. Adama Szustaka. Dominikanin podkreśla w nich, że Pan Bóg dla każdego przygotował prawdziwą niebiańską ucztę: życie wieczne.

On pragnie każdego z nas obdarzyć czymś, co zupełnie przekracza wszystkie nasze wyobrażenia i zamiary, co jest o wiele dalej i wyżej, niż sięgają nasze najskrytsze marzenia i pragnienia. Pan Bóg chce nie tylko rozwinąć w nas rzeczy małe, chce nie tylko doprowadzić nas do wyżyn doskonałości, ale pragnie dla nas czegoś znacznie większego – pisze o. Adam.

>>> Co jada papież Franciszek?

Fot. youtube.com

Racuchy rodem z Biblii

Jedną z  kulinarnych inspiracji zaczerpniętych z Pisma Świętego, po którą sięgnęli autorzy „Biblii od kuchni” jest owoc granatu. O. Adam przez pryzmat Biblii interpretuje ten składnik, a prosty i zarazem pyszny przepis na jego podstawie stworzył Karol. Specjalnie dla czytelników misyjne.pl publikujemy pomysł na wyjątkowe racuchy. Niektóre składniki niezbędne do przyrządzenia racuchów zakupisz w naszym misyjnym sklepie!

Granatowe racuchy z miodem i pomoćką

Składniki

200 g ziemniaków ugotowanych
i przeciśniętych przez praskę
2 żółtka jaja
4–5 łyżek mąki
4 łyżki maślanki
150 g sera twarogowego
2 łyżki miodu gryczanego
1 limonka
½ owocu granatu
szczypta cynamonu
2 łyżki posiekanej mięty
olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie wymieszaj z żółtkami. Dodaj mąkę i szybko wymieszaj, dopraw delikatnie cynamonem.
Formuj małe racuchy o grubości ok. 1,5 cm. Smaż na złoty kolor z każdej strony po ok. 3 minuty.
Maślankę dokładnie połącz z pokruszonym serem. Dopraw cynamonem, 1 łyżką miodu gryczanego i sokiem oraz otartą skórką z limonki.
Owoc granatu opukaj z zewnątrz tak, by wypadły pestki, dodaj sok z połowy limonki, łyżkę miodu i posiekaną miętę. Na usmażone racuchy wykładaj ser i dekoruj sałatką z granatu.

Fot. youtube.com

Książkę o. Adama Szustaka i Karola Okrasy możesz zamówić TUTAJ.

>>> Przepyszne brownie z nutką chili

Spokojnie uwędzić… śmietanę

Książka Szustaka i Okrasy odsłania nieznany duchowy wymiar kuchni ze szczyptą tajemnicy, która otwiera nas na nowe kulinarne doznania i niezwykłe działanie Pana Boga w naszym życiu. Wśród zaskakujących potraw znajdziemy „Spokojnie wędzoną śmietanę”. Na czym polega ten przepis? Zobaczcie sami!

 

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze