Causa rellena, czyli peruwiańska babka ziemniaczana

Danie to jest wynalazkiem peruwiańskich kobiet, które wędrowały wraz z mężami na wojnę, by im gotować. Z racji trudnych warunków często nie były one w stanie przygotować dań na ciepło i przez długie dni wędrowania nie było gdzie przygotowywać posiłków. Stąd wziął się pomysł na babkę ziemniaczaną na zimno. Bardzo prosta do przygotowania, a jednocześnie smaczna i naprawdę do przygotowania w polskich warunkach.

Składniki:

2kg ziemniaków

3 piersi z kurczaka

Puszka groszku

Pół małej cebuli

4 jajka na twarda

Ząbek czosnku

Majonez

2 cytryny

Przyprawa do kurczaka

Kurkuma

Przyprawa chili

Olej roślinny

1-2 łyżki oliwy z oliwek

Sól i pieprz

Inne przyprawy według uznania

 

Przygotowanie:

Zagotować oddzielnie ziemniaki i kurczaka. Obrać ziemniaki i zagnieść je na pure. Kurczaka porozrywać w paseczki, włókna mięsa. Pokroić i zagotować cebulę i czosnek. Zblendować i pomieszać z kurkumą, chili, olejem, sokiem z cytryn, solą i pieprzem. Następnie pomieszać z pure z ziemniaków (najlepiej rękoma). Dodać przyprawy (np. kolendrę i rozmaryn). Wymieszać postrzępione włókna kurczaka z przyprawą do kurczaka, a potem z groszkiem, majonezem, solą i pieprzem. Obrać i pokroić w plastry jajka. Przygotować duże, głębokie naczynie do układania warstw (może być np. naczynie żaroodporne). Nasmarować naczynie olejem. Kolejno układać warstwy: ziemniaki, kurczak zmieszany z groszkiem i majonezem, znowu ziemniaki, jajka w plastrach i ostatnia, trzecia warstwa ziemniaków. Jeśli przygotowana ilość ziemniaków nie wystarczy, można położyć plasterki jajek na warstwę z kurczakiem i ograniczyć warstwy z ziemniaków do dwóch. Nie powinno zostać miejsca między poszczególnymi warstwami, całość powinna być zwarta. Gdy będzie już gotowe, odwrócić naczynie, by umieścić danie na talerzu. Łatwo się odklei dzięki olejowi. Można ozdobić sałatą lub innym zielonym warzywem. Podawać w małych porcjach, na zimno.

Fot. Aquistbe, canelita0306, flickr.com

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze