Kinilaw, czyli filipińska ryba dla odważnych

<1 min. zajmie Ci przeczytanie tego artykułu.

Nazwa Kinilaw oznacza potrawę składającą się ze świeżych surowych ryb, które są krótko marynowane w occie, tak aby przekształciły się z surowości w kolejny etap jednocześnie zachowując przejrzystość. Następnie całość wzbogacona jest świeżymi przyprawami. Jest to danie na zimno i szybkie do zrobienia. Czasami jak jesteśmy na morzu podczas połowu, bierzemy kilka złowionych ryb obrabiamy je i zalewamy sokiem z limonek. Po paru sekundach nasze Kinilaw jest gotowe i mamy świeży, przepyszny posiłek.

Składniki:
1 kg ryby (powinna zawierać jak najmniej ości, np. tuńczyk, albo zamiast ryby kalmary)
½ szklanki octu
1 średnia cebula
1 średni ogórek
1 średni imbir
2 małe pomidory
5 małych limonek
chili
sól
pieprz

Przygotowanie:
Najpierw czyścimy rybę, usuwamy ości i kroimy w małe kawałki. Wkładamy nasze kawałki ryby do miski. Do miski z rybą wlewamy ocet. Dodajemy sok z limonek. Wrzucamy do miski pokrojoną cebulę, pokrojone pomidory, imbir, ogórek, chili i sól i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy miskę na chwilę do lodówki, żeby składniki się przegryzły.

Przepis pochodzi ze strony breakdacycle.com.

Fot. go2net, flickr.com

Kinilaw, czyli filipińska ryba dla odważnych
Oceń ten artykuł

Zobacz także
Wasze komentarze