Pap i chakalaka, czyli kukurydza w sosie prosto z RPA

2 min. zajmie Ci przeczytanie tego artykułu.

Pap to zmielona kukurydza, uprawiana w Afryce ze względu na swoje niezbyt wysokie wymagania oraz wartości odżywcze. Dostępna w wielu formach, bardziej lub mniej oczyszczonej lub zmielonej. W zależności od tego jak pap jest przyrządzony, może być spożywany na śniadanie, obiad czy kolację. Do obiadu przygotowywany na sypko – najbliższym odpowiednikiem papu w Polsce jest manna. Chakalaka natomiast to sos na bazie pomidorów i cebuli. Na chakalake istnieje wiele przepisów, podam więc jeden z bardziej popularnych. Aby nieco wzbogacić danie, pap i chakalakę można serwować z jakimkolwiek mięsem, zazwyczaj z grilla (albo w wersji afrykańskiej po prostu znad ognia), ale dodawanie większej ilości mięsa czyni danie droższym, więc jeśli chcecie spróbować zmieścić się w jednym dolarze, czyli średnim zarobku dziennym przeciętnego mieszkańca RPA, nie dodajcie go zbyt wiele!

Składniki:

500g drobnej kaszy kukurydzianej (można zastąpić manną)
2 łyżki oleju
1 łyżka stołowa curry
2 cebule
3 ząbki czosnku – zmiażdzone lub bardzo drobno posiekane
2 papryki, najlepiej zielona i czerwona, drobno pokrojona
3 młode marchewki (zetrzeć na tarce jak na surówkę)
5-6 dużych pomidorów (obrać se skórki)
Puszka fasoli (ok. 400 g) w sosie pomidorowym (np. Heinz) – opcjonalnie
Pół łyżeczki chilli (można więcej, jeśli ktoś lubi bardzo ostro)
Sól, pieprz zioła do smaku.

Sposób przygotowania:

Do sporego garnka o solidnym dnie wlewamy litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy łyżeczkę soli (opcjonalnie) do smaku. Powoli wsypujemy kaszkę do wrzątku, NIE MIESZAMY, zmniejszamy ogień do najmniejszego, przykrywamy i zostawiamy na 10-15 minut i dopiero po upływie tego czasu zaczynamy mieszać. Znów przykrywamy i zostawiamy na następne 20 minut na najmniejszym ogniu. Można dodać do smaku łyżeczkę masła. Kasza zapewne przywrze do dna, nie przejmujcie się tym, ważne, żeby się nie przypaliła, dlatego gotujemy na bardzo wolnym ogniu. 

W czasie jak gotuje się pap, na dużej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gorący, wrzucamy najpierw czosnek, a potem pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy curry i podsmażamy przez chwilę mieszając. Dodajemy paprykę i smażymy przez następne 2-3 minuty, po czym dodajemy marchewkę i pomidory. Gotujemy przez następne 10 minut, aż składniki ładnie się wymieszają. Na końcu dodajemy fasolę w pomidorach, doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Przepis pochodzi ze strony wkrainieteczy.wordpress.com

Pap i chakalaka, czyli kukurydza w sosie prosto z RPA
Oceń ten artykuł

Zobacz także
Wasze komentarze