Australijskie kuleczki z rumem

<1 min. zajmie Ci przeczytanie tego artykułu.

Nieskomplikowane słodkie kulki. Tak proste, że australijskie mamy zlecają dzieciom ich lepienie, żeby samej nie brudzić się kleistą masą. A dzieci je uwielbiają robić i jeść.

Składniki:
250g herbatników
390g słodkiego skondensowanego mleka
50g rodzynek
10 łyżek rumu
150g wiórków kokosowych
100g posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki kakao
1 łyżeczka wanilii

Sposób przygotowania:
Zamoczyć rodzynki w rumie. Herbatniki pokruszyć w mikserze na pył. Dodać wiórki orzechy i kakao. Wymieszać. Dodać rodzynki, rum i gęste słodkie mleko. Wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Formować na małe kuleczki i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Można trzymać w lodowce przez 5 dni.

Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to

Fot. pdugmore2001, flickr.com

Australijskie kuleczki z rumem
Oceń ten artykuł

Zobacz także
Wasze komentarze