Picana – bożonarodzeniowe danie z Boliwii
Nie wszystkie kraje, tak jak Polska, zachowują tradycyjną wigilijną wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Na boliwijskich stołach na czas Bożego Narodzenia króluje picana – mieszanka wielu rodzajów mięs, kukurydzy i ziemniaków. Nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego czasownika picar, które oznacza kroić, siekać, kłuć. Picana składa się bowiem z wielu elementów, które składają się na jedną całość.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 kg wołowiny filetowanej
1 łopatka jagnięca
1 moczone i gotowane tunta (trochę więcej niż pół kg)
4 obrane ziemniaki
3 średnie marchewki
1 rzepa
gałązka selera
gałązka pietruszki
4 liście laurowe
1 główka cebuli
1 kieliszek wina
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka anyżu
1 łyżka cukru
4 świeże kolby kukurydzy
sól do smaku
Przygotowanie:
Smażyć na niewielkiej ilości oleju wszystkie kawałki mięsa i odstawić. W dużym garnku umieścić 2 litry wody i gotować. Kiedy zacznie się gotować, umieścić na nim na wpół wysmażoną wołowinę i jagnięcinę. Do całości dodać kurczaka i dusić go przez 15 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy i gotować kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Dodać kieliszek wina i odstawić na 5 minut. Równolegle do tych czynności gotować ziemniaki, kukurydzę i Tuntas (sezonowane z cukrem i anyżem). Podawać w miseczkach, po trochu każdego rodzaju mięsa, ziemniaków i kukurydzy.
Fot. www.univision.com
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |