Fot. unsplash

Przepyszne brownie z nutką chili

Jak upiec wilgotne i mocno czekoladowe brownie z nutką chili? Idealnie nadaje się do tego kakao z chili. Dodaje czekoladzie wyrazistości. A do tego jest takie proste do zrobienia.

Nie potrzebujesz miksera i tylko kilka składników. Przygotowanie zajmuje jedynie 20 minut a pieczenie 25 minut. W niecałą godzinę masz przepyszne ciacho dla gości, dla rodziny i dla siebie oczywiście!

>>>Ciekawostki o czekoladzie [QUIZ]

Co jest potrzebne?

6 jajek

200 g gorzkiej czekolady (może być nawet 70%)

250 cukru trzcinowego

>>>Cukier trzcinowy, Mascobado

140 g mąki pszennej, czyli niecała szklanka

200 g masła, czyli cała kostka

3 łyżki oleju

100 g kakao z chili czyli około 10 łyżek

>>>kakao rozpuszczalne z chili

pół płaskiej łyżeczki soli

foremka do pieczenia o wymiarach 22 x 25 cm lub 24 x 24 cm, lub tortownica o średnicy 24 cm

Jak zrobić brownie?

Roztop masło. Ważne jest by było one wystudzone zanim go użyjesz. Do ciepłego (ale nie gorącego) masła dodaj jeszcze 3 łyżki oleju roślinnego. A także cukier trzcinowy, który masz przygotowany. Możesz także użyć białego, drobnego cukru, ale między innymi dzięki cukrowi trzcinowemu brownie ma niepowtarzalny smak.

Cukier z masłem należy wymieszać tak, by nie było w masie większych grudek, ale nie musi być rozpuszczony. Następnie dodaj pół łyżeczki soli, wbij jajka.

Całą masę bardzo dokładnie wymieszaj. Można do tego użyć rózgi kuchennej. Kiedy masa będzie miała konsystencje kremu, przesiej do niej mąkę i kakao z chili. Powoli mieszaj aż powstanie jednolite, gęste ciasto.

Teraz można dodać czekoladę. Można użyć gorzką lub mleczną albo wymieszać trochę gorzkiej i trochę mlecznej czekolady. Czekoladę połam na kawałki. Następnie wymieszaj ją razem z ciastem.

Fot. unsplash

Całość przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, z włączoną opcją pieczenia góra i dół. Długość pieczenia możesz dostosować do tego jakie brownie lubisz.

Ok. 23 minuty – puszyste i wilgotne

Ok. 26 minut – miękkie, ale trochę bardziej zwarte

Ok. 32 minuty – zwarte i wypieczone

Brownie doskonale smakuje z konfiturą, na przykład z czerwonych borówek i jabłka.

>>> Konfitura czerwona borówka brusznica z żurawiną i jabłkiem

Wybrane dla Ciebie

Czytałeś? Wesprzyj nas!

Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!

Zobacz także
Wasze komentarze