Fot. PAP/EPA/NANDOR VERES

Rumunia: jak świętować Wielkanoc? [ZDJĘCIA]

<1 min. zajmie Ci przeczytanie tego artykułu.
Wielkanocne święcenie pokarmów nie jest jedynie polską tradycją. Znana jest ona także np. katolikom węgierskim. W koszyczku przynoszą oni zarówno bułkę drożdżową, jajko na twardo, wędlinę, jak również wino. Potrawy spożywa się potem przy świątecznym stole.

„Święconka” odbywa się jednak nie sobotę, lecz w niedzielny poranek, przy okazji mszy św. w uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego.

Największa tego typu ceremonia ma miejsce wśród węgierskich mieszkańców Siedmiogrodu w Rumunii. Na głównym placu miejscowości Miercurea-Ciuc (Csíkszereda) gromadzą się tysiące ludzi. Ustawieni w rzędy czekają na przejście kapłana, kropiącego zawartość koszyczków wodą święconą.

Jednym z duchownych dokonujących poświęcenia pokarmów był w tym roku biskup pomocniczy archidiecezji Alba Iulia (Gyulafehérvár) József Tamás.

W Miercurea-Ciuc znajduje się sanktuarium maryjne (w dzielnicy Șumuleu Ciuc/Csíksomlyó), które 1 czerwca br. odwiedzi papież Franciszek.

Galeria (6 zdjęć)
Zobacz także
Wasze komentarze