Fot. unsplash

Nastrój w kwarantannie poprawia… czekolada!

2 min. zajmie Ci przeczytanie tego artykułu.

O 22 procent wzrosła we Włoszech podczas kwarantanny konsumpcja czekolady; co roku mieszkaniec tego kraju zjada jej średnio ponad 4 kilogramy – takie dane przedstawiono w związku z obchodzonym we wtorek Światowym Dniem Czekolady.

Znacznie większy niż przed rokiem popyt na ten słodki przysmak podczas przymusowej kwarantanny dowodzi, że Włosi także w ten sposób „leczyli” stres z powodu pandemii, konieczności siedzenia w domu przez prawie dwa miesiące oraz braku życia towarzyskiego i rozrywek.

Comfort food

>>> Zamknięto szkołę, więc dyrektor zaczął dostarczać jedzenie najbiedniejszym uczniom

To zaś potwierdza, że czekolada doskonale sprawdza się jako tzw. comfort food, czyli produkt zapewniający psychiczny komfort.

Dane rynkowe wskazują, że w tym trudnym czasie mieszkańcy Italii nie tylko kupowali znacznie więcej czekolady niż przed rokiem, ale także masowo zamawiali dostawę deserów do domu z jej dodatkiem.

Fot. unsplash

Z opublikowanej statystyki firm specjalizujących się w dostarczaniu żywności do domów wynika, że największą popularnością cieszyły się w szczycie pandemii: ciasto czekoladowe, śniadaniowe rogaliki z czekoladą, lody o takim smaku i tzw. czekoladowe salami.

>>> Marnujesz jedzenie? Papież ostrzega: twoje sumienie jest wtedy nieczyste

To, czego kwarantanna nie zmieniła, to gust Włochów. Od zawsze preferują gorzką czekoladę. Daleko na drugim miejscu jest ta mleczna. Bardziej niż białą tabliczkę wolą zaś eksperymenty, takie jak czekolada z dodatkiem ostrej papryczki, z solą himalajską, czy wersję wegańską.

Warto jeść czekoladę!

Czekolada pozytywnie wpływa na nasz nastrój, ponieważ powoduje wydzielanie endorfin – substancji poprawiających samopoczucie i łagodzących ból. W czekoladzie znajdziemy też wiele składników odżywczych, takich jak magnez, potas, wapń, mangan czy żelazo. Spożywanie czekolady może zmniejszyć tez ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Warto jednak pamiętać, że jest to produkt kaloryczny i, niestety, jego nadmierna konsumpcja prowadzi do otyłości. Dziennie nie powinniśmy maksymalnie zjeść 50 g czekolady. Stosunkowo najmniej kaloryczna jest czekolada gorzka, więcej kalorii ma czekolada mleczna. Pamiętajcie, by tym słodkim przysmakiem nie karmić zwierząt domowych, bo jest to dla nich substancja szkodliwa.

>>> Pad thai – tajskie jedzenie bazarowe

Nieprzypadkowo to 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Prawdopodobnie tego dnia – w 1550 r. – produkt ten po raz pierwszy pojawił się w Europie. Wcześniej mieszkańcy naszego kontynentu nie znali ziaren kakaowca. Czekoladę poznaliśmy dzięki Kolumbowi, który sam poznał ją podczas swojej czwartej wyprawy – w 1502 r.

Zobacz także
Wasze komentarze