Pierwsza „Jadłodzielnia” otwarta w Łomży. Diała przy parafii Miłosierdzia Bożego
Przy parafii Miłosierdzia Bożego w Łomży (woj. podlaskie) otwarto w niedzielę „Jadłodzielnię”. To miejsce gdzie można zostawić żywność, aby podzielić się nią z potrzebującymi. To pierwsze takie miejsce w tym mieście.
Zapobiega to marnowaniu żywności, bo może być ona zagospodarowana i wykorzystana przez tych, którym jedzenia brakuje. Do „Jadłodzielni” można przynosić różne produkty żywnościowe, zarówno te o długim jak i te o krótkim terminie przydatności do spożycia, owoce, warzywa, produkty w opakowaniach fabrycznych, ale także np. kasze, makarony, mąkę, cukier, napoje, sery, konserwy, potrawy w słoikach.
„Jadłodzielnię”, we współpracy z miastem Łomża prowadzi Fundacja Międzynarodowy Instytut Rozwoju Dzieci (MIRD). Fundacja działa od kilku lat. Krzysztof Boniecki z tej fundacji powiedział, że w powstanie jadłodzielni zaangażowało się wiele osób. Na razie żywność można zostawiać w lodówkach przekazanych przez wolontariuszy, wkrótce mają być także lodówki na żywność zakupione przez miasto Łomża.
Fundacja podała, powołując się na dane Instytutu Ochrony Środowiska, że w Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności, z czego około 60% pochodzi z gospodarstw domowych. „Najczęściej wyrzucanymi produktami są pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i owoce (12,6%)” – podano. Fundacja MIRD podkreśla przy tym, że zamiast wyrzucać żywność można zawczasu podzielić się nią z innymi, np. właśnie przekazując do podobnych miejsc jak jadłodzielnie.
Łomżyńska „Jadłodzielnia” będzie otwarta przez wszystkie dni w tygodniu przez całą dobę, a dodatkowo w soboty – od najbliższej soboty – będzie w niej wydawana potrzebującym ciepła zupa. W tym miejscu można też zostawiać dla potrzebujących środki czystości.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |