Australijskie kuleczki z rumem
Nieskomplikowane słodkie kulki. Tak proste, że australijskie mamy zlecają dzieciom ich lepienie, żeby samej nie brudzić się kleistą masą. A dzieci je uwielbiają robić i jeść.
Składniki:
250g herbatników
390g słodkiego skondensowanego mleka
50g rodzynek
10 łyżek rumu
150g wiórków kokosowych
100g posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki kakao
1 łyżeczka wanilii
Sposób przygotowania:
Zamoczyć rodzynki w rumie. Herbatniki pokruszyć w mikserze na pył. Dodać wiórki orzechy i kakao. Wymieszać. Dodać rodzynki, rum i gęste słodkie mleko. Wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Formować na małe kuleczki i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Można trzymać w lodowce przez 5 dni.
Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to
Fot. pdugmore2001, flickr.com
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |