Jak wygląda góralskie wesele? Te obyczaje na pewno cię zaskoczą!
Wyobrażasz sobie, że mógłbyś nie wiedzieć, ile osób przyjdzie na Twoje wesele? Górale tego nie wiedzą. A to tylko jeden z ciekawszych elementów góralskiego wesela.
Kiedy w 2016 roku wybierałam się na wesele mojej kuzynki do Zakopanego, to nie miałam pojęcia, czego mogę się spodziewać. To, czego doświadczyłam, przeszło moje najśmielsze oczekiwania!
Zaproszenia
Zacznijmy od tego, co ma miejsce jeszcze przed weselem, a więc od zaproszeń. Górale bowiem zapraszają tylko najbliższą rodzinę. Ale zgodnie ze zwyczajem, na wesele może przyjść każdy, kto chce. Dlatego nigdy tak naprawdę nie wiadomo, ile osób pojawi się podczas przyjęcia.
>>> Jak górale śpiewali Janowi Pawłowi II [WIDEO]
Przed ślubem
Pana młodego do domu pani młodej prowadzą tzw. „pytace” na koniach, czyli drużbowie. W domu panny młodej młodzi klękają na białym obrusie, następnie otrzymują błogosławieństwo od rodziców. Według tradycji młodzi powinni wtedy także odtańczyć ostatni góralski taniec.
Bramki
Zanim po złożeniu przysięgi w kościele młodzi dotrą na salę weselną, muszą pokonać bramki, czyli dać alkohol lub słodycze przebranym mieszkańcom wsi.
Cepiny
Podczas cepin pan młody musi wykupić to, co zostało mu zabrane przez żonę i jej drużki, czyli kapelusz. Po wykupieniu dostaje kapelusz, ale już bez piórka. Symbolizuje to zmianę stanu cywilnego. W tym czasie goście śpiewają przyśpiewki.
Z kolei wokół panny młodej tańczą i śpiewają jej drużki. Następnie panna młoda wraz z matką i chrzestną siadają. Na głowę młodej małżonki zakłada się chustę. Następnie goście ustawiają się w kolejce z prezentami. Nie jest to jednak takie łatwe! Aby dostać się do panny młodej, najpierw trzeba wypić kieliszek wódki, a następnie zjeść chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Obrzęd kończy taniec państwa młodych.
Menu
To chyba oczywiste, że na góralskim weselu musi pojawić się kwaśnica, która podawana jest podczas obiadu jako pierwsza. Czasami można też spotkać się z zaserwowaniem rosołu nie z makaronem – a z ziemniakami.
Są też oscypki i ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Często na stole można też znaleźć śledzie w śmietanie lub oleju.
Jeśli chodzi o potrawy mięsne, to podawana jest baranina, golonka duszona w piwie lub żeberka pieczone w kapuście.
Mało kto wie, że tradycyjnym ciastem góralskim są słodkie babki ziemniaczano-drożdżowe oraz kremlarz, czyli ciasto miodowe przekładane kremem.
Wybrane dla Ciebie
Czytałeś? Wesprzyj nas!
Działamy także dzięki Waszej pomocy. Wesprzyj działalność ewangelizacyjną naszej redakcji!
Zobacz także |
Wasze komentarze |